29. alkalommal tartották meg

2023.10.07. 08:30

Kongresszus az endokrinológia sokszínűségéről

A Pannon Endokrin Club Hétvégét (PECH) 29. alkalommal tartották meg, ezúttal a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház szervezésében a Hotel Karos SPA-ban.

Benedek Bálint

A kongresszus résztvevői és az előadók, balról: dr. Brünner Szilveszter, dr. Késmárki Nóra, prof. dr. Mezősi Emese, a Magyar Endokrin és Anyagcsere Társaság elnöke és dr. Bálint Tünde, a Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászati osztályának főorvosa

Fotó: Szakony Attila

Az esemény előtt elhangzott: a tudományos programot úgy állították össze, hogy tükrözze endokrinológia sokszínűségét, hasznos ismereteket hordozzon a gyakorló orvosok számára. Az ismeretek szerzése mellett a tudományos program összeállítása során arra is törekedtek, hogy a régióban újonnan elérhető diagnosztikai és terápiás lehetőségekről is tájékozódjanak a résztvevők és megismerjék a változó irányelveket. A kongresszus továbbá kiemelt jelentőséget tulajdonít a gyakorlati tapasztalatok átadásának, s a problémás esetek átgondolásának.

- Többek között szó esik arról, hogy miként változik a meddőség kivizsgálása, vagy épp a pajzsmirigynek milyen szerepe van a női termékenységi zavarokban - fogalmazott dr. Késmárki Nóra szervező, a Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászati osztály főorvosa. - Aztán az előadók beszélnek az agyalapi mirigy betegségeiről, illetve miképp változnak a diéták az énkép függvényében. Sőt érdekes előadást hallhatnak a résztvevők a porfíriáról, vagyis egy ritka, vele született anyagcsere-betegség. Mint minden ilyen, nehezen ismerhető fel és időnként kell erről beszélni. Az esetismertetések is fontos szegmensei a kongresszusnak, egymástól sokat tanulunk, ezért is olyan értékes a találkozás.

Az esemény megnyitóját dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató főorvosa tartotta, aki részletes prezentációban bemutatta a nagykanizsai egészségügyi intézményt, annak megalakulásától a jelenkori kihívásokig.

- Aneszteziológusként és nefrológusként mindig is az endokrinológia tudománya volt az egyik legkedvesebb tantárgyam az egyetemen és azt követően is - mondta a főigazgató, főorvos. - A tudománynak az átláthatósága, a sokszínűsége és a logikája mindig rámutatott arra, hogy mennyire bonyolult, csodálatos, de mégis egyszerű, szervezhető és logikus az emberi szervezet. Mi orvosok pedig ebből táplálkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában