Két évtized a hangok bűvöletében

2023.10.10. 16:00

Húszéves az Apáti Capella Kamarakórus, amely hangversennyel ünnepelt

Lebilincselő hangversennyel ünnepelte huszadik születésnapját az Apáti Capella Kamarakórus a zalaapáti Szent Adorján és Szent Őrangyalok-templomban.

Péter B. Árpád

Az Apáti Capella Kamarakórus a tavalyi Dalárnap közönségdíjasa lett az Erkel Színházban (Fotó: Operaház/Nagy Attila)

A másfél órás műsor egyik különlegessége az volt, hogy az apáti kórust Csiki Gábor, az Operaház karigazgatója vezényelte egy közös produkció erejéig, s az idén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett énekművész a hangját is adta az ünnephez. Mindezt a kamarakórus azzal érdemelte ki, hogy 2022-ben megnyerte a közönségdíjat az Erkel Színházban, az Opera hagyományos Dalárnapján, amely a hazai kórusok rangos versenye. A szakember elégedetten távozott a zalaapáti közös hangversenyről.

– A kórus programjának összeállítása lenyűgözött: nagyon változatos volt s nehéz darabokból állt. A másfél órát végigénekelni egy profi, hivatásos énekkarnak is megterhelő lett volna. Ez zenei és hangi értelemben, az intonációt, a szövegmondást tekintve és a különböző nyelvtudásokat illetően is dicséretére válik az apáti kamarakórusnak – szögezte le Csiki Gábor.

Galuska Sándor, aki alapító tagként vezeti és irányítja a nyolc tagból álló művészeti csoportot kijelentette: az éneklés szeretete tartja össze a kórust, amelynek nemcsak az a célja, hogy tagjai énekeljenek és fellépjenek, hanem egyfajta terápiaként szolgál minden egyes próba, és ezeken a kis létszámból fakadóan abszolút családias a hangulat.

Most azokat a darabokat vették elő, amelyeket a leginkább szeretnek énekelni (Fotó: ZH)

Az Apáti Capella születése 2003 karácsonyára tehető, amikor az iskola pedagógusainak kisebb csoportja elhatározta: Palotás Zoltán akkori igazgató születésnapjára, meglepetésként előadják a Néked zeng ez a dal című művet. A sikeres fogadtatást követően, még az ünnepi ebéd ideje alatt, néhány többszólamú karácsonyi szerzeményt is elpróbáltak és előadtak. Azóta sok víz lefolyt a Zalán: fellépések, elismerések, díjak fémjelzik a művészeti csoport elmúlt két évtizedét.

– Szakmai körökben számtalanszor megkaptuk azt a kritikát, hogy kis kórusként miért akarunk mi nagy kórusműveket énekelni. Erre finoman az a válaszunk: nem szeretnénk, ha a mi repertoárunkat az határozná meg, hogy hányan vagyunk, mert ez fizikai tény, ezen nem tudunk változtatni, ellenben vannak olyan nagy kórusművek, amelyeket szeretnénk elénekelni, mint ahogyan a mai első négy darab is ebbe a kategóriába tartozott – fogalmazott Galuska Sándor, hozzátéve: ezért hatalmas a felelőssége egy-egy tagnak.

A szakember elárulta, a repertoárról mindig közösen döntenek, ezen a napon pedig azokat a darabokat vették elő, amelyeket leginkább szeretnek énekelni – a reneszánsztól a modern művekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában