Salomvár a TOP Plusz programon nyert forrást a beszerzésre

2023.10.13. 12:30

Falugondnoki szolgálat elektromos járművel

Salomváron elektromos meghajtású falubusszal látják el a falugondnoki szolgálatot. A település önkormányzata a TOP Plusz program Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése című pályázaton közel 15 millió forintot nyert a zöld rendszámú gépjármű beszerzésére.

Antal Lívia

Salomvár új elektromos falubusza mellett Riba Zsolt, Vigh László és Kungli József

Fotó: Antal Lívia

A több mint 600 lakosú községben, Salomváron nyolcosztályos általános iskola működik, az óvodába pedig a szomszédos Zalacsébre járnak a gyerekek. A falugondnok munkája ebből adódóan is szerteágazó, mondja Kungli József polgármester, hiszen oda-visszaszállítja a gyerekeket. Látogatja az időseket, többek között bevásárol, kiváltja a gyógyszereket. Háziorvoshoz és szakrendelésekre tulajdonképpen mindenkit szállít, hiszen előfordul az, hogy valaki akadályoztatott ebben, vagy másképp nem tudja megoldani. Kihordja a szociális ebédet, és besegít a falu körüli teendőkben. A Nissan Leaf elektromos autó az első járműve a falugondnoki szolgálatnak, amely az egészségügy és a szociális alapellátás területén jelentkező feladatok ellátásában lesz segítségére Riba Zsolt falugondnoknak.

Salomvár önkormányzata előrelátóan gondolkodott, hogy elektromos falubusz szerzett be, emelte ki Vigh László. A térség országgyűlési képviselője úgy vélekedett, a helyhatóság ezzel megkíméli magát azon kiadásoktól, amit az üzemanyagárak emelkedése okoz. Mint mondta, ez az első elektromos jármű választókörzete falvaiban, hiszen a városokban már van. Kíváncsi arra, hogyan válik be a mindennapi használat során. A tapasztalatokat szeretné megosztani más kistelepülésekkel, amelyek követhetik Salomvár példáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában