Pálinka

2023.10.04. 09:30

Az első szabad magánfőzők országos találkozóját szervezik meg Becsehelyen

Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés. Ebből az alkalomból Becsehelyen, ahol az első szabadfőzésű pálinka megszületett, október 8-án (vasárnap) 13 óra 13 perckor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezésében megtartják az első szabad magánfőzők országos találkozóját. Az eseményt Hajdu Szilárd gazda portájára szervezik, ahol párlatverseny is lesz, melyre október 4-én (szerda) 20 óráig lehet nevezni.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt támogatta az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság is. A nevezés ingyenes, ám csak magánfőzőknek lehet, kizárólag a 13 kategória egyikében, egy azaz egyetlen mintával lehetséges. Fajtánként minimum egyszer 0,2 liter párlattal lehet jelentkezni, a szervezők a mintát műanyag kalapos dugóval lezárt, átlátszó pálinkásüvegben kérik. A nevezési minták átvételére több módon is lehetőség nyílik, melynek részleteiről a szervező, Pannónia Pálinkakultúra Egyesület Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. Bírálati kategóriák: alma, körte, vadkörte, birs, cseresznye, meggy, barack, szilva, málna, feketeribizli, szőlő, törköly és vegyes (csak a fenti kategóriákból fajtamegjelöléssel, vagy fajtamegjelölés nélkül). Az eredményhirdetést a becsehelyi szőlőhegyen október 8-án (vasárnap) 13 óra 30 perckor az ünnepségen tartják, ahova a belépés ugyan díjtalan, de szintén regisztrációhoz kötött. A szervezők díjazzák a 13 legjobb kategória győztesét, mely az aranyérmes mintákból kerül ki. Ha a 13 kategória valamelyikében nem születik kategória győztes, akkor a bíráló bizottság egy másik kategória következő kiemelt tételét választja a 13 közé. Nincs a verseny legjobbja, csak 13 kategória győztes vagy 13 kiemelt tétel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában