Szakmai konferencia Zalakaroson

2023.10.19. 19:00

Az ivóvíz központi kérdéssé válik a jövőnk szempontjából

Víz- és szennyvízkezelés az iparban címmel rendez két napos konferenciát a kanizsai Soós Ernő Kutató-Fejlesztő központ és a Pannon Egyetem. A szakmai találkozó legfontosabb célja, hogy a vízzel foglalkozó szakemberek, mind a tudomány, mind az ipar területén megoszthassák egymással ismereteiket, tapasztalataikat.

Pásztor András

A konferencia kezdete előtt dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke (balról), dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő központ igazgatója és dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora

Fotó: Szakony Attila

Mint azt a csütörtöki megnyitón dr. Galambos Ildikó, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ igazgatója elmondta: a konferencia keretében a tudományos élet szereplői bemutathatják legújabb kutatási eredményeiket, míg az ipari szektor résztvevői aktuális kihívásaikról mesélnek. A két szektor találkozásából pedig közös projektek, akár termékek kerülhetnek a piacra.

Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: manapság az egyik legfontosabb globális kérdés az, hogy mi lesz a vízzel vagy annak hiányával hosszútávon?

 – Ez már a kilencedik vizes konferencia és ma már elmondható, hogy ezen találkozóknak köszönhetően számos ipari megrendelést kap a Pannon Egyetem, illetve több hazai és nemzetközi együttműködés indult el innen – említette dr. Birkner Zoltán, aki hozzátette: az együttműködéshez, a közös projektekhez „bizalmi utak” szükségesek, melyeket az ilyen és ehhez hasonló konferenciákon lehet kiépíteni.

A konferencia nyitóelőadását dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tartotta, aki a nemzetközi klíma- és vízdiplomácia legfontosabb kérdéseit taglalta. Mint rámutatott: az éghajlatváltozás már most is kihívások elé állítja a kormányokat és a gazdaság szereplőit, jelenleg ugyanis 3.6 milliárd ember él aFöldön, akit közvetlenül érint ez a probléma.

- Ha nem változtatunk a károsanyag kibocsájtáson, akkor  a következő évtizedekben több mint 3 Celsius fokkal emelkedik majd az átlaghőmérséklet, ami jelentősen növeli a kockázatát, az árvízeknek, az erdőtüzeknek, az elviselhetetlen hőhullámoknak – hangsúlyozta a politikus, aki hozzátette: ezt az értéket 1.5 Celsius fokra kellene csökkenteni ahhoz, hogy a jelenlegi formában élhető maradjon a világ.

A konferencia pénteken is tart, melynek keretében még számos előadás hallható a témában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában