Nagy volt az érdeklődés

2023.10.13. 20:00

Megrendezték az idei szarvasbika-teríték szemléjét Szentpéterföldén

Idén is nagy érdeklődés mellett tartotta a Zalaerdő Zrt. a hagyományos, 22. trófeaszemléjét a szentpéterföldei vadászháznál. Ez alkalommal 157 gímszarvas trófeáját tekinthették meg az érdeklődők.

Korosa Titanilla

Hopp Tamás, a Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészetének nyugalmazott igazgatója, a a Zalai Gímszarvasért Alapítvány kuratóriumának elnöke is megtekintette az idei terítéket

Fotó: Korosa Titanilla

A vadászok ünnepén Rosta Gyula, a társaság vezérigazgatója szólt a mögöttük álló szarvasbőgési szezonról. Elmondta, hogy a rendkívül enyhe telet a vegetációs időszakban csapadékban gazdag és kiemelten forró tenyészeti időszak követte. Kimagasló évre számítottak, hiszen ehhez a természeti környezet adott volt, ám a várakozásaik teljes mértékben nem igazolódtak be. A statisztikai adatokat nézve: 149 zömében külföldi vendégvadász osztozik a 157 elejtett gímbikán. Ebből 30 darab ért aranyérmet, ami 19 százaléka az összes terítékre került trófeának, ez az elmúlt tízéves átlagot jócskán meghaladja. Emellett 54 darab kapott ezüst, 43 bronz minősítést, és 30 maradt érem nélküli. Az összes gímtrófea átlagsúlya 7,72 kilogramm, ez is meghaladja az utóbbi 10 év átlagát, az érmes átlagsúly pedig 8,51 kg. A 10 és 11 kg közötti trófeák száma 9 darab, 11-12 kg-os 6, 12 kg fölött pedig 4 trófea került terítékre. Az év legmagasabb pontszámú- 231,52 - gímbikáját a letenyei erdészet területén ejtették el, trófeája 12,63 kg-os.

 

Részt vett az eseményen Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályának vezetője is, aki gratulált a Zalaerdő Zrt. szakszemélyzetének ahhoz, hogy sikerült egy olyan gímszarvas-állományt megőrizni a területen, mely évről évre produkálja ezt a magas színvonalú trófeakihozatalt. Mindezt úgy, hogy közben odafigyelnek az erdő és a vad egyensúlyára. Arról is beszélt, hogy országos szinten növekszik a gímszarvas-állomány amellett, hogy érdemben a minőséget nem tudják növelni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában