Csány László neve is olvasható az emléktáblán

2023.10.10. 19:15

Az első népképviseleti országgyűlés mártírjaira emlékeztek

Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai tiszteletére október 10-én, kedden délelőtt rendezett fővárosi megemlékezésen Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa Csány László emlékezetéről beszélt az első népképviseleti országgyűlés vértanúinak emléktáblájánál, az Aulich u. 7. szám előtt, ahol a résztvevők megkoszorúzták a 2019-ben elhelyezett emléktáblát, melyen Csány László neve is szerepel.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiss Gábor Csány Lászlóról is beszélt

Forrás: ZH

Az egykor itt állt Újépületben raboskodott a 1948-as zalai főkormánybiztos, miniszter, Keszthely képviselője is, akit 1849. október 10-én végeztek ki. (Az Aulich utca 7. szám alatti mostani házban élt Mándy Iván író is.)

A 2019-ben állított emléktábla
Forrás: ZH

A keddi emlékező program kezdetekor Szemere Bertalan Jeszenák Jánosról írott emlékező versét olvasta fel a budapesti Szemere Bertalan Általános Iskola egyik diákja, megemlékező beszédet mondott prof. dr. Hermann Róbert, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, majd a diákok felolvasták Szemere Bertalan Csány Lászlóról írott emlékező versét. Ezután szólt Kiss Gábor történész Csány László emlékezetéről. Az emléktáblánál az Országgyűlés koszorúját Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala közgyűjteményi és közművelődési igazgatója helyezte el, a ceremónián közreműködött a Hagyományőrző Budai 2-ik Honvédzászlóalj.

Dr. Hermann Róbert professzor
Forrás: ZH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában