A Bürü Vadászati Oktatási Központban

2023.10.30. 12:00

A vadon élő állatfajokról tudhattak meg többet az ovisok

A Zala Vármegyei Vadászkamara által üzemeltetett Oktatási Központba látogatott a Zalaegerszegi Belvárosi II. számú Óvoda Kosztolányi téri Tagóvodájának Micimackó csoportja. Elsőként Rúnával, az olasz vizslával ismerkedhettek meg a vadászkamara és a vadászszövetség zalaegerszegi, Petőfi utcai székháza udvarán.

Antal Lívia

Ismerkedés Rúnával, az olasz vizslával Győrvári Attila vármegyei fővadász segítségével

Fotó: Antal Lívia

A gyerekek természetismereti oktatására létrehozott központ közvetlenül a székház mellett van, egy egységet képez vele. Győrvári Attila titkár, a vadászszövetség megyei fővadásza fogadta a gyerekeket, és ajánlotta figyelmükbe a mai vizslák őseként számon tartott, barátságos vadászkutyát. Majd Péterfy László szobrász Életfa motívummal „átrajzolt” kőszobrát járták körbe, amelyen a fővadász segítségével többek között a csodaszarvast fedezhették fel. Ezután betértek a Bürü „iskolába”, ahol egyből lenyűgözte őket a Zalára jellemző fajokat bemutató dioráma. A gyerekek szinte kivétel nélkül felismerték az állatokat, például a vaddisznót, a fácánt és a mezei nyulat.

- A preparált vad mindegyike az elektronikus tudástárban is szerepel, amely bemutatásukat képernyőn keresztül is lehetővé teszi. A gyerekek számára a leginkább maradandó élményt ez jelenti, hiszen az okoseszközön keresztül nem csak láthatják, hanem hallhatják is az állatokat. Így vélhetően a kapott információk jobban megmaradnak bennünk – mondta el Győrvári Attila.

A Bürü Oktatási központban diorámában láthatók a Zalára jellemző fajok
Fotó: Antal Lívia

A helyszűke miatt a preparátumok számának bővítésére nem volt mód, ezért a szoftvert bővítették a dámmal, a zergével, valamint a méltán híres zalai gímszarvassal. A tudástár anyagainak összeállítása prof. dr. Sugár László és Tóth Csaba PhD munkája, ismertette a fővadász.

A Kosztolányi téri tagóvodában a természet és környezet óvása, a növény- és állatfajok ismerete és védelme napi szinten témája a foglalkozásoknak. A gyerekeket minden évben elhozzák a Bürü oktatási központba, mert ily módon is gyarapítani szeretnék tudásukat, mondta el Radics Bernadett tagóvoda-vezető.

Az okos tudástár a fácán hangját is bemutatta
Fotó: Antal Lívia

A dioráma mellett öt zalai rekorder gímszarvastrófea másolatára is rácsodálkoztak a gyerekek, közte az 1970-es világhírű „Marion Schuster-bika” replikára. A könyvtárszoba falát afrikai trófeák díszítik, amivel a fajok kontinensbeli különbségeit kívánják szemléltetni.

- Kamaránk kezdetektől fogva elkötelezett az ifjúság környezeti nevelésében, amelyhez a 2020-ban megnyitott Bürü vadászati oktatási központ további lehetőséget és eszközöket adott. Célunk a vad- és erdőgazdálkodás megismertetése, a vadászat társadalmi elfogadottságának növelése. Fontos, hogy eljussunk a nagyközönséghez. Ennek érdekében elsősorban a gyermekeket, a fiatalokat, a jövő nemzedékét kívánjuk megszólítani - hangsúlyozta Győrvári Attila titkár, megyei fővadász.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában