Ön milyen formában fogyasztja?

2023.09.29. 13:30

Szeptember 29. - a kávézás világnapja

A kávézásról először Japánban emlékeztek meg 1980-ban, ám ez még nem hivatalos világnap volt. Azt 2009-ben tartották meg először, azóta szeptember 29. a kávézás hivatalos világnapja minden évben. Na de mi is az a kávé, honnan származik, hogy kerül a csészénkbe és milyen formái vannak? Tartsanak velünk és megtudhatják.

Fehér Márk

Kávészemek őrlés előtt

Fotó: Fehér Márk

Mi is az a kávé?
A kávé egy cserje, amelyek termése a kávébogyó. Bár a kávénak sok fajtája a létezik, csupán két fajtájából készítenek kávét, az arab kávéból és a robuszta kávéból. Az arab kávé minőségibb alapanyag, viszont több gondozást igényel, míg a robuszta kávé gyengébb minőség, ám könnyebb a nevelése, gondozása.

Feldolgozása

A kávészemeket kézzel szedik, hiszen csak a piros, érett magokat lehet leszedni. A szüretet követően azonnal tisztítják és szárítják a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. Ahol a napsütéses órák száma magas, ott 4 hétre kiterítve szárítják a napon, majd hántológéppel szétválasztják a babszemet és a gyümölcshúst egymástól. Ahol csapadékosabb az időjárás, ott a babokat speciális folyadékba áztatják, így 10-15 nap szárítás elegendő. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. A pörkölés végeztével derül ki, a kávé milyen minőségű, illetve milyen íz és illatanyaggal rendelkezik.

Hatása

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradtságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállítja a fáradt szervezet olyan állapotát, amelyet az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.

Kávéfajták

A legelterjedtebb kávé az eszpresszó. Erős hatása és gyors fogyaszthatósága miatt a legkedveltebb. Az ember csak beszalad egy presszóba, kávézóba "egy presszót, legyen kedves", kedve szerint önt bele cukrot vagy kávétejszínt (leggyakrabban feketén isszák) és már rohanhat is tovább a dolgára.

Talán a második legkedveltebb a cappuccino. A lefőzött eszpresszóhoz öntenek meleg tejet és tejhabot, ízlés szerint cukorral, édesítővel lehet ízesíteni.

Cappuccino
Forrás: pexels.com

Americano vagy egyszerűen hosszúkávé. Hasonlóképpen készül, mint a presszó, annyi különbséggel, hogy sokkal több vizet adnak ugyanannyi kávéhoz.

Caffé Latte vagy egyszerűen csak latte. Tejeskávét jelent. A eszpresszóra sok gőzölt tejet öntenek és tejhabbal kiegészítik. Egyre elterjedtebb, ugyanis hosszabb kávéról van szó, amit el lehet szürcsölni egy-egy baráti beszélgetés során, s kedv szerint lehet ízesíteni különböző szirupokkal, cukorral, mézzel. 

A kávéfajtákat reggelig lehetne sorolni, ha elmegyünk egy kávéházba, akkor az itallapon is láthatjuk, hány fajta van belőle...

Neked melyik a kedvenced kávéd? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában