A vívás kedvelt sport a gyerekek körében

2023.09.20. 18:00

Jól működik a szabadidős projekt a Mindszenty-iskolában

Több mint két évtizede, az intézmény újraindulása óta jó kapcsolatot ápol a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium a Zalaegerszegi Vívó Egylettel. A két éve átadott sportkomplexum s a modern eszközökkel felszerelt vívócsarnok kiváló terepe a mindennapos mozgásnak, köztük az iskola egyik szabadidős projektjének, a vívásnak.

Mozsár Eszter

A kisiskolások figyelik a bemutatót, mögöttük Francoise Debeaupte, Marie-Therese Clement és Darabos Géza

Fotó: Pezzetta Umberto

A második osztályos tanulók múlt héten kezdték az ismerkedést a páston a technikai küzdősporttal, az alapokat Gángó-Czinder Enikő testnevelőtanár és Balogh Dorina Gréta vívó ismerteti meg velük. Tanév végére ha nem is fém, de műanyag vívóeszközöket már használhatnak, a koruknak megfelelő mozgásformát gyakorolnak.

Az iskolát fenntartó Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend vezetője, Francoise Debeaupte CND portálunk érdeklődésére elmondta, kezdetek óta fontos volt számukra ez a sport. A Notre Dame-iskolákban világszerte három pilléren nyugszik a nevelői munka: a tanuláson, a keresztény lelkiségen és a testmozgáson.

Gángó-Czinder Enikő megfelelő alapozást nyújt ahhoz, ha valaki esetleg később profi módon szeretne vívni. Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalaegerszegi Vívó Egylet elnöke, Darabos Géza hozzátette: örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, miszerint egy éven keresztül heti egy órában megismertetik a kisiskolásokkal a vívás szépségeit. Magyarországon ritka, amikor az általános iskola, gimnázium és egy sportegyesület közösen dolgozik azért, hogy minél több versenyezőt, mozogni vágyó fiatalt neveljen.

- Nagyon fontos volt számunkra, hogy újra bekapcsolódhattunk az országos és nemzetközi sport vérkeringésbe – mondta az elnök. - A toborzásunk kiválóan alakul és egyre jönnek a szép eredmények. Az elmúlt évben eredményes szezont zártunk országos, Európa- és világbajnoki címekkel, érmekkel. A sikeres egyesületnek kiváló utánpótlásbázisa az iskola, illetve mindazok a lelkes érdeklődők, akik figyelemmel kísérik a tevékenységünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában