Az asztalokon 49 fajta gyümölcs sorakozott

2023.09.19. 17:30

Fügefajtákat bíráltak Becsehelyen

A füge friss gyümölcsbírálatát és a füge génbank bemutatóját tartották kedden a település faluházában. Az asztalokon 49 fajta gyümölcs sorakozott, és a seregszemlén az is kiderült, hogy némi fahéj hozzáadásával finom jégkrém készíthető a fügéből.

Benedek Bálint

A zsűri tagjai 49 fajta fügéből kóstoltak, balról: dr. Szabó István, Miklós Ákos Márton és Wilheim Dávid

Fotó: Szakony Attila

Miklós Ákos Márton neve összeforrt az egzotikus gyümölcsök termesztésével Becsehelyen, hiszen kiviültetvénye van, fügéből pedig 450(!) fajtát őriz génbankjában.

- A füge a török hódoltság óta jelen van Magyarországon, de az egész világon nagyon keresett, népszerű friss gyümölcs - fogalmazott köszöntőjében. - A zalai termőhelyi adottságokhoz és klímához legjobban illeszkedő fajtákat vizsgálom. Egyik nagy kedvencem a tunéziai Zidi füge, ami fügedarázs általi beporzást igényel, ez nálam biztosított. Aki komolyan szeretne foglalkozni fügetermesztéssel, annak több szempontot is figyelembe kell vennie. A füge felhasználása sokrétű, készíthető a friss gyümölcsből lekvár, aszalvány és pálinka, de egy nagykanizsai fagylaltmester, Wilheim Dávid jóvoltából izgalmas jégkrém is.

Miklós Ákos Márton szerint a szakmai találkozónak nagy jelentősége van, minden év másképp alakul, az időjárás és az érési sor is más. Összesített bírálati eredmény adja ki, melyek lesznek azok a legjobb fajták, melyek adaptálhatóak a zalai viszonyokhoz.

A faluházban megtartott megnyitón Németh Géza polgármester is szólt a vendégekhez. Elmondta: a becsehelyieknek ez a település a világ közepének számít. A Miklós családnak hálával tartoznak, mert sokat tettek a település hírnevének öregbítéséért. Remélhetőleg a füge ugyanolyan sikeres lesz, mint a kivi. A becsehelyi minta követendő lett, hiszen mostanában már Baranyában is telepítenek kivit, s valószínűleg a füge is erre a sorsra jut.

Ezután a szakértőkből álló zsűri egyik tagja, dr. Szabó István, a keszthelyi MATE Georgikon nyugalmazott egyetemi tanára méltatta az eseményt. Majd a Balaton-felvidéki és zalai hagyományos szőlő- és gyümölcskultúrához kötődő füge változatosságáról szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában