16. Mapei Tour de Zalakaros

2023.09.24. 17:30

Esőben és szélben is teljesítették a távokat (fotógaléria + videó)

Egész hétvégén szélsőséges időjárási körülmények fogadták a 16. Mapei Tour de Zalakaros országúti kerékpáros verseny mezőnyét. Szombaton az eső hátráltatta az indulókat, míg vasárnap a csapadék mellé viharos erejű széllökések társultak.

Benedek Bálint

Zalakaroson a Karos Korzóról és környékéről rajtolt el 16. Mapei Tour De Zalakaros kerékpáros verseny mezőnye

Fotó: Szakony Attila

- A verseny tizenhat éve íródó története során ilyen rossz időjárás még soha nem fogadta a kerékpárosokat - összegzett Karádi Szabolcs, a szervező a Mapei Tour De Zalakaros rendezvényszervező cégének ügyvezetője. - Ennek ellenére kiderült, hogy a biciklisek számára nincs lehetetlen, a sportágukért rajonganak, hiszen sokan eljöttek. Szombaton a céges csapatversenyre, a Szabadics Ride Company Challenge 38 kilométer hosszú távjára az idén két kategóriában 71 társaság nevezett. Esetükben az indulást nehezítették vizes szakaszok, később felszáradt az aszfalt. A Nilfisk ingyenes gyermekversenyén immár száraz körülmények között, több rövidebb távon mintegy 260 fiatal pattant nyeregbe, ami ugyancsak örömünkre szolgált. Jövőre bízunk benne, hogy az utánpótlás korosztály egy egész napos versenyen bizonyíthat.

Fotó: Szakony Attila

Hozzátette: a vasárnap extrém körülményeket generált, hiszen az eső mellé viharos széllökések érkeztek. Ettől függetlenül hajnaltól járták a szakaszokat, hogy az apró ágaktól, falevelektől megtisztítsák az utakat.

- A kerékpáros társadalom a legnehezebb körülmények között is bizonyította erejét és összetartását - fogalmazott Karádi Szabolcs. - A Villtek teljesítménytúra 66 kilométer hosszú szakaszára 563 fő rajtolt el, a Karos Spa Kis-Balaton Családi Bringatúra 33 kilométerére 158 felnőtt mellett 78 gyermek is tekert. A főversenyen, vagyis a Spirit Auto Skoda országúti maraton 137 kilométeres etapján pedig 277 fő rugaszkodott el a Karos Korzó elől.

Találkoztunk olyan fővárosi édesanyával, akinek a férje a leghosszabb távon tekert, ő pedig a négy gyermekükkel a családi túrát választotta. Egy 23 éves vasi hölgy pedig ugyanezt a 33 kilométert görkorcsolyával tette meg.

Mindegyik futam előtt köszöntötte a résztvevőket Novák Ferenc polgármester, aki szerint mindenki hős és megérdemli az elismerést, aki rajthoz állt ilyen rossz időjárási körülmények között. Majd tovább méltatta a mezőny tagjait, akik az extrém körülmények között is bizonyítják milyen nagy sportemberek. Kiemelte: kerékpárosbarát önkormányzatként különösen fontosnak tartják az egészséges életmód népszerűsítését, mégis most ebben a helyzetben inkább az óvatosságra és a balesetmentes túrázásra, s versenyzésre hívták fel az indulók figyelmét.

Ugyancsak elismerés illeti a hozzátartozókat, a barátokat, az ismerősöket és a sportág kitartó rajongóit, akik a kordonok mögül szurkoltak a futamok alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában