Tökfesztivál

2023.09.09. 19:09

Az Őrség őszi hagyományőrző és kulturális programja

Pénteken kezdődik, s vasárnapig tart az Őrség legjelentősebb őszi hagyományőrző és kulturális programja, a XIX. Őrségi Tökfesztivál. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett három napos rendezvénysorozat központi helyszíne ezúttal is Őriszentpéter lesz, de néhány további település is várja a kikapcsolódni vágyókat.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Archív / Unger Tamás

A pénteki programoknak például Nagyrákos ad helyet, 18 órától a tájházat és kovácsműhelyt mutatja be Németh Istvánné polgármester a látogatóknak, majd múltidéző tökmagköpesztést tartanak a község kultúrházában. Szombaton és vasárnap viszont már Őriszentpéter is várja a rendezvény iránt érdeklődőket, a kézműves kirakodóvásár és a termelői piac mindkét nap délelőtt 9 órától tart nyitva, a kulturális programok pedig már kora délután elkezdődnek. A fesztivál ünnepélyes megnyitóját – amit ökumenikus terményáldással kötnek össze – ugyancsak Őriszentpéteren tartják szombaton 11 órakor, majd a délután folyamán a Konyha és az Anima Sound System, vasárnap 17 órától pedig a Zaporozsec ad koncertet.  

Szalafő-Pityerszer szintén kiemelt helyszíne lesz a programsorozatnak, itt szombaton többek között túrákkal, kézműves foglalkozásokkal, vadlesekkel és az Őrségi Népi Műemlékegyüttes tárlatvezetéssel történő bemutatásával, illetve kézművesek és őstermelők kirakodó vásárával, gasztro-udvarral várják az érdeklődőket. Utóbbi során bemutatják a hagyományos tökmagolaj sajtolásának technikáját is. Emellett szintén lesznek színpadi programok, főleg a gyermekekre gondolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában