Magyarország teljes területén megtalálható

2023.09.09. 18:15

Az Év Vadászható Vadfaja: európai őz

A Vadászati Kulturális Egyesület életre hívta életre (újra) az Év Vadászható Vadfaja szavazást 2022 novemberében – olvasható a Zalaerdő Zrt. Facebook-bejegyzésében.

Zaol.hu

Forrás: Wikipedia

Az európai őz Magyarország teljes területén megtalálható. Erdei környezetben épp úgy, mint a mezőgazdasági területeken, de eredeti élőhelyének a ligetes erdőket, erdős pusztát tarthatjuk. Az őz hímjét baknak, nőstényét sutának nevezzük. A kicsinyeik a sutagida, vagy bakgida nevet viselik.

Az európai őz fején csak a bak visel agancsot, ami csontszövetből felépülő, elágazó, tömör és évente elhullajtja, majd újra növeszti. Párosujjú patás állat, lábnyomát a keskeny, hegyes paták alakja miatt könnyű felismerni. Egy kis szív alakot lehet keresni a lábnyomában.

Kérődző állat, táplálkozására jellemző a változatosság, a nagy energiatartalmú és magas víztartalmú élelmet kedveli, gyakran és kis mennyiséget eszik.

A párzási időszaka az üzekedés, július, augusztus végén van, ahol a bakok fejvesztve „boszorkányköröket” futnak a suták után, a gépjárművel közlekedők figyelmét ilyenkor hívják fel a fokozott figyelemre. Az újszülött gida pöttyös és a születést követő néhány óra múlva már képes követni anyját. A kis őzgidákat ott kell hagyni, ahol találtuk, mert anyja illatanyag, szag alapján visszamegy hozzá. Tilos hozzányúlni!

Forrás: Facebook / Zalaerdő Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában