Ilyen a Göcsej – írva és fotózva

2023.09.13. 18:30

A VII. Göcseji Dombérozó irodalmi- és fotópályázata díjai – a legjobb kincskeresők

Az elmúlt szombaton a szilvágyi szilvafesztivál keretében hirdették ki a nyáron zajlott VII. Göcseji Dombérozó pályázatainak eredményét, ekkor osztották ki az irodalmi és a fotópályázat díjait, valamint a geocaching kincskereső játék nyereményeit.

Arany Horváth Zsuzsa

Az irodalmi pályázat második helyezettje, Nyakas József a díjátadón Németh Ágnes, Karáth Anita és Magai Ágota társaságában

Fotó: Pezzetta Umberto

A fotó- és az irodalmi pályázatra érkezett alkotások ezúttal is a göcseji táj, az itt élő emberek életére irányítják a figyelmet.  A beérkezett fotókat elbíráló zsűriben kollégánk, Pezzetta Umberto is részt vett.

Az első helyet Ekler László Szarvasbogár című fotója nyerte el, de az övé az Olga néni című is. A bírálók így szóltak róla: az "Olga néni" című kép a múltba visz bennünket, visszatekint, szép kompozíció, erős hangulatú fotó, melyen a múlt tovább dolgozik tovább”. „A szarvasbogár a göcseji erdők ikonikus alakja, a kompozíció tökéletes, bármelyik fotós irigykedve néz egy ilyen módon komponált és kivitelezett képre.” A második hely Horváth Gergelyé lett, portréi, és a régi mozdulatok szintén a letűnőben lévő göcseji világ pillanatait örökítik meg. 

Magai Ágota társaságában
Fotó: Kardos Ádám

„Horváth Gergely: Kalapos című képe azért tetszik, mert egyrészt fekete-fehér és a színek már nem zavarják a témát, másrészt a kisfiú elmélyültsége, ahogy a fejébe illeszti a kalapot, olyan, mintha a hagyományok továbbvitelének terhe lenne a fejfedő. Nagyon pozitív tartalmakat hordoz ez a kép számomra”, írta a bíráló fotóriporter, Horváth Gergely Kaszával című képe pedig egy rendkívül öntudatos, a jövőbe néző bácsit ábrázol. Portré tökéletesen kivitelezve. A fotósok közt harmadik helyezett lett Rohonczi Anett Barátság című képe: „Rohonczi Anett képe, a Barátság  a népek, emberek és a tájegységek közötti kapcsolatot, szeretetet, egymásra figyelést, barátságot jelképezi, nagyon mai képnek érzem”, olvasható a laudációban. 
Boronyák Attila a zsűri különdíját érdemelte ki a különlegesen festményszerű felvételeivel.  Ő sokrétű, rendkívül gazdag anyagot küldött a pályázatra, amely bizonyítja, nagyon jól alkalmazza a képmódosító eljárásokat, ötletes, s az experimentális fotográfiában kiválóan alkot és a grafikai hatásokat is kiválóan használja”.   

Ekler László: Olga néni


Az irodalmi pályázat felhívását 2019-ben írta ki először a Göcseji Dombérozó Egyesület  „Szegek között – Göcsej örök” címmel.  Egy évvel később, 2020-ban jutalmazták a résztvevőket, mivel akkor még mindössze egy-egy pályázó jelentkezett mindkét témában. A következő évben nőtt az érdeklődés, szakmai zsűri elé kerültek a művek. Immár negyedik éve érkeznek a pályázati felhívásra értékes írások és fotók, melyek illeszkednek a Göcseji Dombérozó céljaihoz: minél többféle megközelítéssel, különböző gondolkodásmóddal fókuszáljunk Göcsejre, tájékoztatott Magai Ágota, az egyesület vezetője.
Az alkotások minden évben hozzájárulnak Göcsej jobb megismeréséhez, megőrzéséhez, a „Göcsej-kép” legsokoldalúbb megismeréséhez. Idén 13 alkotó 14 pályamunkát juttatott el a szervezőkhöz.

Az idei bírálatban Karáth Anita zalaegerszegi költő-tanár és e sorok írója vett részt. 
A díjazottak könyvutalványokkal, a résztvevők emléklappal lettek gazdagabbak. Első helyre került Farkas László, második lett Nyakas József, 3. Fercsák Lászlóné, Márkus Katalin versét pedig megzenésítésre javasolta a zsűri, így egy-egy részlete lehetne később a Dombérozó dala. 
Az értékelés során elhangzott, „a személyes konkrét történet láttató ereje mindig elevenebb, mint lepárolt összefoglalása ugyanannak. Nagyonis elég és gyönyörű, ami spontán jön az emberből, nem kell túlagyalni, akkor a művi szentimentalizmus helyett az igazi visszarévedő romantika gyújtótüzei égnek az olvasókban.”  

Horváth Gergely: Régi mozdulat

Karáth Anita a díjátadón megfogalmazta, az érettségi tételeken való munkálkodás során jó lenne elérni, hogy a kortárs tételsorban helyet kapjon a helyi környezet kultúrája, alkotásai. Idén két kisgyerek is nevezett, 7 és 9 éves szerzőket is avatott a pályázat. 
– Harmadik éve hívjuk a természet és a túrázás kedvelőit a Geocaching programra, ami egyre több érdeklődőt vonz – mondta a díjátadón Czigány Árpád szervező, leszögezve, talán ez a legjobb módszer Göcsej megismeréséhez.
A kihívás kapcsolódott a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület játékához.

Ez alkalommal 20 rejtekhelyből 15-öt kellett megtalálni a fődíj elnyerése érdekében. Hagyományos geoládákat, jellegzetes építményre kitűzött címkéket és egyedi, ez alkalomra elrejtett dobozokat kutattak a résztvevők, közel 500 találatot érve el, többszáz kilométert megtéve. A visszatérő játékos, Balogh Edit rendszeresen biciklivel keresi föl a pontokat. Az egyik nyertes Írországban él, hazai nyaralás alkalmával barangolta be Göcsejt, rejtekhelyeket kutatva.

A játék Göcsejt mutatta be a vándornak, Pórszombattól Nován át Erzsébethegyig.
  Huszonhatan indulhattak a fődíjért: a 35 000 forintos utalvány Czinder Ferenc kezébe került. További szerencsés lett Devecz Dorián, Kiss Karolina, Torma Sándor. A szervezők jóvoltából külön jutalmakat is osztottak a kincskeresőn.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában