Vitéz Szabadi Béla őrmester

2023.09.27. 10:30

A vármegyei értéktárba került a hős kanizsai katona

A Zala Vármegyei Értéktár Bizottság nemrégiben felvette kulturális örökség kategóriájába vitéz Szabadi Béla őrmestert életműve és katonai pályája alapján.

Benedek Bálint

A vármegyei értéktárba is bekerült vitéz Szabadi Béla hőstette. A kanizsai Tripammer utcai sírkertben örökös védettséget élvez a sírhelye

Fotó: Szakony Attila

A hírről Huszár András amatőr történelemkutató tájékoztatta lapunkat. A kanizsai férfi ötletgazdaként és társszervezőként működik közre a Halis István Városi Könyvtárban zajló Hadak útján előadássorozat népszerűsítésében. Elmondta: Szabadi Béla Nagykanizsán született 1914. május 8-án. A városban töltötte gyerekkorát, itt folytatta tanulmányait és a Kereskedelmi Középiskolában érettségizett. Ezután az Angol-Magyar Bank Részvénytársaságnál vállalt munkát, mint tisztviselő. Először a nagykanizsai fiókban dolgozott, majd a bank budapesti központjába helyezték. Már forrongott a világ, amikor kézhez kapta behívóját és bevonult. Előbb Kanizsán szolgált, majd a pécsi 38. gyalogezred állományába helyezték.

- A kárpátaljai Kiskolon térségében ádáz csaták dúltak a környék magaslatainak birtoklásáért - mesélte Huszár András. - E harcokban tűnt ki Szabadi Béla, aki mindig a legelső vonalban küzdött. Saját maga állt rajai élére és minden ellenállást leküzdve tört előre egyik magaslatról a másikra. Nem törődött az ellenség rá zúdított tüzével, emberei pedig hősies példáját látva követték őt a csatában. Végül súlyos lövés érte, kórházba szállították, de egy héttel később, 1939. április 2-án visszaadta lelkét a Teremtőnek.

Vitéz Szabadi Béla őrmester. Huszár András amatőr történelemkutatóként szeretné, ha a hősök neve nem merülne feledésbe
Forrás: ZH

Hozzátette: halálhíre megdöbbentette a város polgárait, ravatala körül nagy tömeg gyűlt össze. Nagykanizsa elöljárói díszsírhelyet adományoztak neki a Tripammer utcai temetőben. Nyughelye a nemzeti sírkert része lett, fel nem számolható, vagyis örökös védettséget élvez. A Magyar Királyi Honvédség negyedik katonájaként posztumusz a Magyar Arany Vitézségi Érmet adományozták részére 1939. július 2-án. A kitüntetés rangját mutatja, hogy 1939 és 1945 között mindössze 40 fő érdemelte ki.

- Polgári kezdeményezés nyomán életműve és katonai pályája 2022. december 12-én felvételt nyert a Nagykanizsai Települési Értéktárba kulturális örökség kategóriában - folytatta az amatőr történelemkutató. - Nemcsak szülővárosa, de Zala vármegye is méltán lehet rá büszke, hiszen vitéz Pataky – született Pilipár - Dezső törzsőrmesterrel együtt csak ők ketten voltak zalaiak a 40 hős közül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában