Balaton

2023.09.14. 10:00

A meglepő mértékben pusztuló nádasokra hívja fel a figyelmet a kutatóintézet

Több helyen tapasztalható romlás a Balaton, a Kis-Balaton és a Velencei-tó nádasaiban, írja honlapján a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Zaol.hu

default

Forrás: BLKI

A nádpusztulásokat észlelték a munkatársaik, s jelzéseket kaptak a balatoni közösségtől is. Bár az esetek nem nagy területeket érintenek, nagy számuk mégis felkeltette a limnológiai kutatóintézet figyelmét. A nádpusztulások többsége mesterséges létesítmények közelében történt, ami az emberi beavatkozás lehetőségét veti fel, ugyanakkor észleltek természetes eredetű változásokat is. 

Az okokat jelenleg vizsgálják, de - mint írják - évtizedes távlatokban a 2023-as nádpusztulási esetek számossága szokatlan és meglepő.

default
Forrás: BLKI

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet megállapította például, hogy a tihanyi Külső-tóban jelentős állagromlás ment végbe az elmúlt 3 évben, és a nádasok állapota 2020 óta folyamatosan romlik. A Külső-tóban a nádasok valamilyen meteorológiai esemény (vihar, microburst, stb.) következtében elfeküdtek. Ennek a jelenségnek az a következménye, hogy a kiszáradt, avas nád jelentős mértékben leárnyékolja a víz felszínét, így nincs lehetősége a nád újulatának megjelenésére.

Ez az egyik természetes példa, de valószínűnek tartják, hogy különböző tényezők játszanak szerepet a balatoni nádasok állapotának romlásában, beleértve a 2023-as magasabb vízállást, lokális fertőzéseket, meteorológiai eseményeket, de elsősorban a gyakran meggondolatlan, esetleg szándékos emberi tevékenység fejt ki negatív hatást a nádasokra. Ezt az összetettséget mutatja, hogy a növényzet reakciója is változó mértékű, és néhol már annyira súlyos, hogy a laikus szem is könnyen észleli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában