A Georgikon sikere

2023.09.12. 19:00

A campus 13,5 százalékkal növelte felvett hallgatóinak számát

Idén 35 százalékkal nőtt a MATE keszthelyi Georgikon campusára benyújtott jelentkezések száma. Az intézménybe végül 375-en nyertek felvételt.

Péter B. Árpád

Az idei tanévnyitó elnöksége, (b-j) Király László, a Georgikon Alapítvány elnöke, dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese, dr. Rózsa László főigazgató, prof. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnök, Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere

Fotó: Péter B. Árpád

A minőségét tekintve a Georgikon nem kötött kompromisszumot a létszám javára: az alapképzésekre bejutottak átlagpontszáma 361, felsőoktatási szakképzésen 342, az osztatlan agrármérnök szakon pedig 364 pont volt, tudatta az egyetem, emlékeztetve: idén központilag eltörölték ugyan az emelt szintű érettségi kötelezettségét, valamint azt a minimum ponthatárt is, ami alatt nem lehetett bekerülni felsőoktatási intézményekbe, a MATE azonban „alapvetően a minőség megtartása mellett tette le voksát”. Ezért például az osztatlan agrármérnöki képzésen továbbra is kérte az emelt szintű érettségit, és inkább emelte, mintsem csökkentette volna a minimum ponthatárokat.

Dr. Gyuricza Csaba rektor a MATE központi tanévnyitó ünnepségén ennek kapcsán kiemelte: az egyetem úgy érte el az országos átlagot is jócskán meghaladó felvételi sikereit, hogy nem élt a ponthatárok leszállításának lehetőségével.

– Mi azt valljuk, hogy nem az az erős egyetem, amelynek sok hallgatója van, hanem az, amelyiknek sok jó hallgatója van, jó az infrastruktúrája, kiválóak az oktatói és kutatói, akikre a gólyatábortól a diplomaosztóig mindenben számíthat az a szülő, aki ránk bízta gyermeke jövőjét – mondta az intézmény vezetője, hozzátéve: a MATE-ra felvett elsőéves hallgatók rekordmagas száma azt is mutatja, az agrárgyetembe vetett bizalom folyamatosan növekszik.

Az idei felvételi eljárásban a Georgikonra összesen 375-en jutottak be, s ezzel a campus 13,5 százalékkal növelte felvett hallgatóinak számát az előző évhez képest.

– Örömteli számunkra, hogy idén újra elindítottuk Keszthelyen az osztatlan agrármérnöki és az állattenyésztő mérnöki alapképzést, amellyel agrár-felsőoktatási portfóliónkat szeretnénk erősíteni – szögezte le dr. Szabó Péter főigazgató-helyettes. – Emellett földrajzi

és szakmai adottságainkat kihasználva, elindult a turizmus-vendéglátás alapképzési szak is, amellyel a balatoni térség szakember-utánpótlását tudjuk biztosítani.

Elmondta azt is: a szakirányú továbbképzések közül idén a legtöbben a keszthelyi növényvédelmi szakmérnöki szakra jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában