„Az ember egyedül nagyon kevés…”

2023.08.22. 14:00

Türje díszpolgárává választották Fazakas Z. Márton premontrei apátot

Türje díszpolgárává választották Fazakas Z. Márton csornai premontrei apátot, akinek irányításával csodálatosan megújult Türje prépostsági temploma, mellette pedig – követve a múlt hagyományait – élménygazdaság épül, amelyet jövőre adnak át.

Péter B. Árpád

Az ünnepi szentmisét és a díszpolgári cím átadását követően Nagy Ferenc és Fazakas Z. Márton együtt vágta fel Türje ünnepi kenyerét

Fotó: Péter B. Árpád

A díszoklevelet – s a falu ajándékait – augusztus 20-án, az esti szentmisét követően nyújtotta át a szerzetesközösség vezetőjének Nagy Ferenc polgármester a Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomban, ahol minihangverseny is köszöntötte Fazakas Z. Mártont, aki, mint mondta, az elismerést lélekben megosztotta paptestvéreivel és a hívek közösségével.

A prépost-prelátusnak – a dokumentum tanúsága szerint – „a község érdekében kifejtett tevékenységéért, amellyel eredményesen elősegítette a település vallási, szellemi és anyagi értékeinek gyarapítását, és Türje kincsének, az Árpád-kori templomnak a megóvása s felújítása, valamint a látogatóközpont kialakítása terén végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként” adományozták a díszpolgári címet, amelyet meghatottan és a rá mindig jellemző derűvel vett át a település első emberétől.

Az 50. életévében járó, az erdélyi Szentegyházán született szerzetest 2009-ben választották a csornai premontreiek kormányzó perjellé, majd 2015-ben apáttá. Zalában e rend működteti a Keszthelyi Premontrei Szakgimnáziumot, s látja el a lelkipásztori szolgálatot Türjén, Mihályfán és Szalapán – a premontreiek jelmondához híven, Szent Norbert szellemiségével: „Minden jó ügyért készen!”

A csornai premontrei kanonokrend ismét beírta nevét a község történelmébe… Nagy Ferenc és Fazakas Z. Márton a díszpolgári cím átadását követően
Fotó: Halász Gábor

Nagy Ferenc úgy fogalmazott: a díszpolgári cím a tisztelet, a hála és a köszönet jele mindazért, amit „a rendért, a türjei templomért és a közösségért tett” Fazakas Z. Márton, aki mindig szeretettel fordult az itt élők felé.

– Márton atya szolgálatának kezdetétől szívügyének tekintette az apátság és Türje életét, s az ő nevével fémjelzett templomfelújítás és a látogatóközpont kialakítása a helyi kultúrát, valamint a hagyományt erősítve, jelentősen növeli a falu turistaforgalmát. Mindennek eredményeként Türje hamarosan felkerülhet az ország turisztikai térképére. Emberségének, önzetlenségének és kitartó hozzáállásának köszönhetően a csornai premontrei kanonokrend ismét beírta nevét a község történelmébe, meghatározva Türje jövőjét – fogalmazott a polgármester.

Fazakas Z. Márton a díjat lélekben megosztotta a szerzetesközösség tagjaival és a hívekkel
Fotó: Péter B. Árpád

Fazakas Z. Márton vastapstól kísérve vette át a címet, Nagy Ferenc szavait pedig úgy kommentálta: „bár jólesnek, de azért nem veszem túl komolyan. A szeretetet igen”, ám ezen munkákból a szerzetesi közösség minden tagja kivette a részét, hiszen „az ember egyedül nagyon kevés, sőt: igazából semmi”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában