Ünnepség

2023.08.20. 17:00

Megemlékezést tartottak Lentiben

Lentiben hagyományosan a reggeli szentmisét követően tartották a megemlékezést vasárnap, augusztus 20-án.

Korosa Titanilla

Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet

Fotó: Kósa Róbert

Beszédet Horváth László, a város polgármestere mondott és egyebek mellett arról szólt, hogy kinek köszönhető az államalapítás, s kié az érdem?

-Szent István elvitathatatlan érdeme, amely által történelmünk legnagyobb egyénisége a magyar szentek legnagyobbika lett – kezdte. - A maga korában összevetve környező országok gyakorlatával István államalapító kezdeményezése és gyakorlata korszerű volt. Tevékenységével vette kezdetét a jogi írásbeliség törvényei az univerzális keresztény jogrend megteremtését szolgálták, de magyar viszonyokra szabottak, önállóak voltak. 

Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet

Az alkotott és a szokásokból jogi rangra emelt normák nem csupán a hatalmat védték, hanem elemi társadalmi szükségleteket is kielégítettek, erősítették a közösség biztonságát, lehetővé tették a hasznos tevékenységet folytató idegenek letelepítését, elősegítették a szervezett gazdálkodást. Első keresztény uralkodónk szabályozta a tulajdoni és birtokviszonyokat, érvényesítette az állam büntetőjogi hatalmát. A korabeli értelemben vett korszerű ítélkezési rendszer szervezeti alapjait is ő teremtette meg. A keresztény király eszménynek megfelelően ő volt az igazság letéteményese és legfőbb forrása.

Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet

Ezután az új kenyér megáldása következett, majd a Mixolíd Kamarakórus lépett fel.

Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában