Elkészült a belterületi csapadékvízelvezető rendszer

2023.08.31. 15:30

Kiállta az éles próbát az új beruházás Miháldon

A dél-zalai település belterületén mintegy 1300 méteren közel 66 millió forintból valósult meg a belterületi csapadékvíz elvezetése, melynek műszaki átadás-átvételét csütörtökön tartották.

Benedek Bálint

A település egyik neuralgikus pontján korábban sok hordalékot mosott az eső az útra, a beruházásnak köszönhetően ez megszűnhet. Balról: Gerő Sándor, Cseresnyés Péter, Pácsonyi Imre és Katona Péter alpolgármester

Fotó: Szakony Attila

A szemlét követően a műszaki ellenőr átadásra alkalmasnak találta az elkészült szakaszokat, mely után a polgármesteri hivatalban sajtótájékoztatót tartottak. Gerő Sándor polgármester elmondta: a klímaváltozás hatásainak következményeképpen egyre jobban kell foglalkozni a villámárvizekkel. A településük már megtapasztalta az elmúlt években a komolyabb esőzésekből adódó problémákat. Bő három évvel ezelőtt július végén egy nap alatt 230 (!) milliméter eső zúdult a településre, megsemmisítve a héthektáros horgásztavat.

- Éppen két napja néhány óra alatt 30-40 milliméter csapadék áztatta a települést - mondta. - Ez a műszaki ellenőr szerint is egy éles, gyakorlati próbát jelentett a most kiépített rendszernek. Míg korábban ilyenkor megfelelő elvezetés híján sáros hordalék árasztotta el szinte az egész falut, addig az új beruházás, a betonlapokkal kibélelt árkok kitűnően vizsgáztak, s nem okozott gondot az eső. Persze a villámárvizeket nem szünteti meg teljesen, de nagy mértékben csökkenti a káros hatásokat.

Ugyanakkor Gerő Sándor felhívta a miháldiak figyelmét, hogy saját maguknak is rendbe kell tenniük a házaik előtti árkokat, bár az önkormányzat saját költségvetésből minden évben valamelyik utca árokrendszerét megtisztítják. Az idén a Fő, illetve a Kossuth utca bizonyos szakaszai kerülnek sorra.

Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik legnépszerűbb pályázata volt a belterületi csapadékvíz elvezetésére kiírt pályázat. Elmondta: kezdetben 5 milliárd forinttal indult a program, aminek népszerűsége érhető, hiszen a probléma minden települést érint. Jelenleg is folyamatban van vármegyeszerte több ilyen projekt, viszont az uniós forrásokat biztosító TOP újabb ciklushoz kötődő körében már nincs ilyen kiírás.

- A kormányzat ezzel a pályázati lehetőséggel is odafigyelt a kistelepülésekre, hiszen ilyen beruházásokat saját erőből nem tudtak volna finanszírozni - vette át a szót Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy amikor láttam az óriási igényt, ami befutott a választókerületem térségéből, akkor sikerült még további 1 milliárd forinttal kibővíttetnem az eredeti keretet. Ezért lényegesen több ilyen jellegű beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában