Retró lecsó: "csillagos ötös"

2023.08.29. 10:00

Jubiláló nyárbúcsúztató találkozó Zalabesenyőben

Terített asztal mellett, jóízű lakomával búcsúztatta az idei nyarat s köszöntötte a már küszöbünkön toporgó őszt pénteken délután a Besenyő a 2000-es években Alapítvány nyugdíjasklubja.

Fincza Zsuzsa

A közösségi ház konyhájában összeszokott stáb készítette a kolbászos lecsót. A képen Németh Jenőné, Farkas Ernő, Bérczes Tivadarné, Kéner Imréné, Szakony Imréné, Papp Lajosné és Béres Károlyné

Fotó: Fincza Zsuzsa

A vidám találkozót egy szorgos héttagú stáb - Bérczesné Erzsi, Kénerné Erzsi, Némethné Rózsi, Pappné Mari, Szakonyné Mari, Béresné Kati és Farkas Ernő - többórás konyhai munkája előzte meg: még a rekkenő hőség sem tartotta vissza őket, hogy hagyományaik előtt tisztelegve nagy lábosokban elkészítsék az ikonikus nyár végi étkeket, a lecsót és a paprikás krumplit.

Egy nagy lábos retró besenyői lecsó
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Nyárbúcsúztató, őszköszöntő rendezvényt kereken 25 éve, a klub megalakulása óta tartunk, kezdetben bográcsoztunk, de amikor alapítványunk a családi napon is hasonló menüvel várta a vendégeket, áttértünk az új, friss termésből készített lecsóra és a paprikás krumplira. Egyrészt mert igazi nyár végi ételek, másrészt mert olcsóak, főleg, hogy az asszonyok a saját kiskertjeik terméséből is hozzájárultak. Persze, hogy azért mégis ünnepi legyen, jó sok házi kolbásszal készítettük - árulta el Bérczes Tivadarné, a klub vezetője.

A lábosból tálakba porciózták az ételt
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Az érdemjegy: csillagos ötös! Szó ami szó, a 10 év alatt tökéletesre csiszolták az egyszerű kis falusi étel receptjét - jegyezte meg már az asztalnál ülve egy jó tányér lecsót kóstolgatva Simon József, az alapítvány elnöke, hozzátéve: Zalabesenyőben valamennyi civil szervezet jeleskedik valamilyen régi falusi, hagyományos étel elkészítésében. - Például még nem ettem olyan finom édes retró perecet, mint amilyet nyári napfordulókor a Besenyői Baráti Kör asszonyai sütnek, de dicséret illeti a polgárőrök kemencés pecsenyéit is, amit ráadásul saját dagasztású házi kenyérrel kínálnak - sorolta.

Simon József, az alapítvány elnöke csillagos ötösre értékelte a nyugdíjasok lecsóját
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Szerencsés vagyok - csatlakozott az előtte szólókhoz Gecse Péter, a körzet önkormányzati képviselője, aki hivatali elfoglaltsága miatt kicsit később ült asztal mellé -, a kulináris jártasság ugyanis minden városrészre jellemző: a besenyőiek az említettek mellett még a bográcsgulyás, a botfaiak a rétes, a fánk, a paradicsomos-húsos répa, a páterdombiak a sütemények készítésében remekelnek - s az együtt előkészített, majd a terített asztal mellett közösen elköltött étkezés igazi nagy családdá formálja a közösségeket.

Gecse Péter (a képen jobbról) a besenyőiek lecsóját is remek éteknek tartja. Mellette Horváth Miklós, vele szemben Simon József, az alapítvány elnöke és Bérczes Tivadarné, a nyugdíjasklub vezetője
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában