Nem keletkezett ingatlanban árvízkár

2023.08.10. 17:30

Jól vizsgázott a mobilgát a Mura áradásakor

Sikeresen vizsgázott a 2019-ben kiépített árvízvédelmi gátrendszer, s a hozzá csatlakozó mobilgát az elmúlt napokban Murarátkán. A települést sikerült úgy megvédeni a Mura árhullámától, hogy egyetlen lakóingatlanban sem keletkezett árvízkár.

Gyuricza Ferenc

Gyergyák Zoltán a mobilgátnál, még a hét elején

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Gyergyák Zoltán polgármester beszélt lapunknak csütörtökön délután, miután elbontották a 7538-as úton felállított mobilgátat, s megtisztították a területet. A polgármester azt is hozzátette: ezúttal jóval kevesebb emberi erőforrásra volt szükség, hogy megvédjék a települést, mint a 2014-es emlékezetes árvíz idején, csak a mobilgátak felállításakor és elbontásakor volt szükség több ember munkájára, a közbenső időben elég volt egy-egy megfigyelő személy jelenléte a gátaknál.  

- Éles helyzetben most próbáltuk ki először a mobilgátakat – magyarázta Gyergyák Zoltán. – Ez egy új technológia, amely a kiépített fix gátrendszerünkhöz kapcsolódik, s az úttesten került felállításra. Úgy működik, mint egy kapu, amivel elzárjuk a víz útját.  

A mobilgátakat – amelyek a Mura-holtágaitól védték meg a települést - hétfőn állították fel. Emiatt a község belterületén, a két falurész között megszűnt a közlekedési lehetőség, így a menetrend szerinti autóbuszjáratok sem tudták a megszokott útvonalon szállítani az utasaikat. A forgalmat az M70 jelű autópályára terelték – amelynek a muraszemenyei és a letenyei lehajtó közötti szakaszát ingyenesen vehették igénybe átmenetileg a közlekedők –, valamint a környező zártkerteken keresztül lehetett az egyik falurészből a másikat elérni. Gyergyák Zoltán rögtön megjegyzi: emiatt az egyik önkormányzati út megrongálódott, annak helyreállítására szeretnék igénybe venni a vis maior pályázati lehetőséget.

- A Mura legmagasabb vízállása 552 centiméter volt, a mobilgátak mögött pedig 35-40 centiméter magasan állt a víz – ismertette a polgármester. – Ha ez a víztömeg betör a faluba, sok lakóépület és egyéb ingatlan kerül víz alá. Ha homokzsákokkal kell megvédeni a települést, akkor jóval nagyobb emberi erőforrásra lett volna szükség. Az új gátrendszernek köszönhetően gyakorlatilag árvízkárok nélkül vészeltük át az elmúlt napok eseményeit, mindössze néhány lakóépület pincéjébe szivárgott be egy kevés belvíz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában