Jó alkalom arra, hogy a jó emlékeket vegyék elő

2023.08.26. 17:00

Hazahívták az elszármazottakat Bödeházára (fotógaléria)

Mintegy százan érkeztek meg Bödeházára a szombaton első alkalommal meghirdetett Hazahívó rendezvényre.

Korosa Titanilla

b-j Végi Csaba esperes, Szőkéné Csuka Edit, a polgármesteri dicséretben részesülő Mesés Hetés Egyesület elnöke, Óbíró Róbert vette át édesanyja posztumusz díszpolgári címét, Bedő Andrea, Vigh László, Pácsonyi Imre

Fotó: Korosa Titanilla

Meghitt hangulatban telt az elszármazottak találkozója a kultúrpajtában, melyre az ország számos pontjáról, közelebbről és távolabbról egyaránt megérkeztek azon érdeklődők, akik máig kötődnek a településhez. A falu határában egy Hazaértél feliratú tábla köszöntötte a vendégeket, akiket ünnepi szentmisére vártak először a trianoni emlékkőnél, délután pedig kiállítás is nyílt. A fotók a falut mutatták be, de emellett a háztartásokból előkerült régi fényképekkel, tárgyakkal, emlékekkel is felidézhették a vendégek a múltat.

A megnyitón Bedő Andrea, Bödeháza polgármestere köszöntötte először a megjelenteket, és úgy fogalmazott az első elszármazottak találkozójáról, hogy a rendezvény egy híd a mai bödeháziak és a régi, avagy az egykor a településen élők között. 

Köszöntötte a megjelenteket Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is, aki arról beszélt, hogy gyerekkorunk kellemes emlékeit szívesen őrizzük, örömmel emlékszünk vissza olyan helyekre, ahol jól éreztük magunkat. Ilyen a szülőfalu is, melyre jó érzéssel gondolunk akkor is, ha már nem ott élünk. Mindezen emlékek felidézésére jó alkalom egy ilyen rendezvény. 

Pácsonyi Imre, a program megszervezését támogató Zala Vármegyei Önkormányzat alelnöke is jelen volt az ünnepen, melyet különleges alkalomnak nevezett, hisz egymásra találtak itt a falu volt lakói és a jelenleg itt élők, mindkét közösség a másikba kapaszkodik. Arról is beszélt, hogy egy ilyen esemény megfelelő alkalom arra, hogy a jó emlékeket vegyék elő, s megosszák azokat a különleges élményeket egymással, amelyek építenek és erősítenek.

Kitüntető címeket is átadtak. Polgármesteri dicséretben részesült a Mesés Hetés Egyesület a település érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért, illetve posztumusz díszpolgári címet adományozott az önkormányzat Óbíró Ida Évának, Bödeháza egykori tanítójának, népművelőjének, kinek emlékére táblát avattak, mely az egykori iskola épületének falára került.

Ezután a helyi kötődésű Szabó-Szekeres Júlia énekelt a vendégeknek, majd beszélgetéssel folytatódott az esemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában