Zalaegerszeg lesz az egyik helyszín

2023.08.21. 11:10

Folytatódik a helyi termék rendezvénysorozat

Újabb négy helyszínen, köztük Zalaegerszegen, újra a helyi terméké lesz a főszerep a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat októberi rendezvényein, tájékoztat honlapján a NAK.

Varga Lívia

Süle Katalin a közelmúltban Zalaszentgróton, a magyarok kenyere program búzaszentelésén

Fotó: ZH-Archívum/Arany Gábor

A Helyi termék című rendezvénysorozat október 3. és 17. között folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös szervezésében, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.

A rendezvényeken elhangzó előadások a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz tartozó jogszabályi változásokról szóló témákat ölelik fel. Szó lesz az élelmiszergazdaság sajátosságairól és fejlődési lehetőségeiről, a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról, valamint olyan innovatív megoldási lehetőségekről, trendekről és eszközökről, amelyek a helyitermék-előállítókat segíthetik értékesítési lehetőségeik fejlesztésében vagy bővítésében. A rendezvényeken a 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyvet minden résztvevő számára elérhetővé teszik, ezzel is segítséget nyújtva a gazdáknak a feladataik megoldásához szükséges döntések napi szintű felelős meghozatalában. Továbbá helyi jó gyakorlatokat és helyitermék-előállítókat is megismerhetnek az érdeklődők a rendezvényeken. A sorozat őszi nyitóeseménye október 3-án Pécsett lesz. Október 5-én Zalaegerszeg, október 11-én Nyíregyháza, végül október 17-én Szolnok ad helyet a rendezvénynek. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.

Zalaegerszegen október 5-én, csütörtökön 10 és 13.30 között az Alsóerdei Sport- és Élménypark lesz a helyszín. Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke nyitja meg a rendezvényt, ezt követően dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára mond köszöntőt, majd az élelmiszergazdaság sajátosságai és fejlődési lehetőségei, különös tekintettel a tudatos fogyasztók edukációjára témakörben előadást is tart.

Dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid Megreformált élelmiszerláncok és élelmiszer-feldolgozás a helyi termékek piacra jutásában címmel tart tájékoztatót, dr. Kujáni Katalin Olga témájának címe pedig: Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl. Szegedyné dr. Fricz Ágnes a helyes élelmiszer-jelölés módjairól szól, majd helyi jó gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A rendezvényen helyi termelők is bemutatkoznak. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Erre az alábbi linken egészen a rendezvény napjáig van lehetőség: www.mnvh.hu/helyitermek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában