Az egész érdeke alá rendelni a sajátjaikat

2023.08.20. 19:32

Augusztus 20. Hévízen

Hévíz augusztus 20-i ünnepén Papp Gábor polgármester beszédében emlékeztetett: Szent István legnagyobb feladata az volt, hogy a belső rendet megteremtse, amely nélkül a magyarság megmaradásért folytatott minden küzdelem reménytelenségbe fulladt volna.

Péter B. Árpád

Papp Gábor, Hévíz polgármestere: A történelem bizonyította, hogy azok cselekszenek helyesen, akik a belső fegyelem és rend szükségességét hirdetik a morális bomlasztás helyett

Fotó: Péter B. Áprád

A Szentlélek-templomban Kiss László esperes-plébános mutatott be ünnepi szentmisét, amelyet követően a városvezető felidézte, első királyunknak „olyan intézkedéseket kellett meghoznia, amelyek sokak érdekét sértették, nemtetszést váltottak ki, felháborodást szültek”, s hasonló a helyzet ma is, tette hozzá.

Mint Papp Gábor mondta, a Covid és a háború hatása megviselte Hévízt, és nehéz beletörődni, hogy sokan három év után sem képesek „az egész érdeke alá rendelni a sajátjaikat, és megszállottan dolgoznak azon, hogyan járassák le a várost mások előtt”.

Az új kenyeret a Tiszta Forrás Dalkör tagjai vitték Hévízen az oltár elé

– Amíg nincs belső fegyelem, összetartás, és főként empátia egymás felé, addig ne várjuk, hogy külső megítélésünk számunkra kedvező lesz – folytatta a polgármester. – Szerencsére erősödik azok hangja, akik ezt végre megértették, és egyre kevésbé adnak teret a várost lehúzó megnyilvánulásoknak.

Az új kenyeret a Tiszta Forrás Dalkör tagjai vitték Hévízen az oltár elé

Kiemelte: „történelmi tény, hogy István király azokra tudott támaszkodni, akik megértették törekvéseit, akik képesek voltak látni a magyarság megmaradásának tétjét, s az ezért járó áldozatokat meg tudták és akarták hozni vele együtt”.

Kiss László hévízi esperes-plébános megáldotta, majd megszentelte az új kenyeret, mögötte Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor

Szerinte a történelem bizonyította, hogy azok cselekszenek helyesen, akik képesek a másik megértésére, a belső fegyelem és rend szükségességét hirdetik a morális bomlasztás helyett, s akiknek nem az önfényezésük a fontos, hanem a csendes, kitartó, elszánt munka, amelyet a közösségért végeznek.

A hévízi városi ünnepen Papp Gábor polgármester szegte meg az új kenyeret

A városi ünnepen Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor megáldotta, Kiss László esperes-plébános megszentelte, majd Papp Gábor megszegte az új kenyeret, amit a képviselő-testület tagjaival közösen osztottak szét a jelenlévők között.

A megáldott s megszentelt új kenyeret a város képviselő-testületének tagjai s a történelmi egyházak lelkipásztorai osztották szét jelenlévők között, képünkön Fisli István a résztvevők körében

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában