Mura-Art Nemzetközi Festő Szimpózium

2023.08.18. 18:00

A közösség összetartó ereje

A Mura Menti Napok programsorozata keretében idén is megrendezték Letenye városában a Mura-Art Nemzetközi Festő Szimpóziumot. A pénteki eseményen 25 festő vett részt.

Gyuricza Ferenc

A nemzetközi festő szimpózium résztvevői néhány Letenyén készült új alkotással

Fotó: Gyuricza Ferenc

Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, a szimpózium házigazdája elmondta: az idei már a 27. alkalom, hogy Letenyére várták a helyi és környékbeli képzőművészeket, akik mellé ezúttal is a vonyarcvashegyi Balaton-Art és a kőszegi Csók István Művészeti Kör tagjai, valamint a horvátországi és szlovéniai barátaik csatlakoztak.  

- A Mura-Art Nemzetközi Festő Szimpózium jelentőségét nem csak az alkotás adja, hanem a közösség öröme is – folytatta Dömők József. – Az a csapat, amely jelen volt az alkotónapon, már hellyel-közzel négy-öt éve összetartozik, bár mindig vannak változó arcok, hiszen maradnak el, illetve jönnek is új képzőművészek. A beszélgetésekkel, tapasztalatcserékkel egymást is inspirálják, s mindig nagyon értékes művek születnek.  

A szimpóziumon több technika – az olaj, az akril és az akvarell – is megjelent, s mint azt a résztvevők elárulták, vannak köztük grafikusok is, ám az alkotónap jellegéből adódóan ők is ecsetet fogtak a kezükbe. A témaválasztást a szervezők rábízták a képzőművészekre, ugyanakkor – miután az előző nap mutatták be a letenyei települési értéktárral kapcsolatos kiadványt – sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy a város jellegzetes épületeit, épített értékeit vagy természeti kincseit örökítsék meg.  

- Az elkészült festmények nálunk maradnak – jegyezte meg Dömők József. – Egy hónapon keresztül a városi könyvtárban lesznek láthatóak, majd azt követően a letenyei intézményekbe kerülnek, illetve protokollajándékként adjuk tovább őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában