Elbírni a pillanat súlyát

2023.07.05. 14:00

Útmutató a belső szabadsághoz

Teltházas rendezvényt tartottak kedden a Mathias Corvinus Collegiumban. A pszichológiai rugalmasság szerepéről, s annak gátjairól dr. Márky Ádám, az MCC Vezetőképző Akadémiájának munkatársa osztotta meg tapasztalatait, kutatási eredményeit a hallgatósággal.

Szakál Eszter

dr. Márky Ádám hasznos tanácsokat adott a belső szabadság megteremtéséhez Forrás: Mathias Corvinus Collegium

Evolúciósan nehéz elbírnunk a pillanat súlyát – bocsátotta előre a szakember, hiszen régen, több százezer évvel ezelőtt, amikor veszéllyel, például a kardfogú tigrissel vagy egy idegen törzs harcosával találkozott az ember, fontos volt, hogy ne viselje el ennek feszültségét, hanem támadjon vagy meneküljön. Minél gyorsabban tette ezt, annál inkább élte túl az adott helyzetet. Márky Ádám szerint azok leszármazottai vagyunk, akik a legkevésbé bírták el a pillanat súlyát, de elődeink gyakorlatát nehéz a 21. századba átvinni. A környezet folyamatosan, az agyunk viszont nagyon lassan változik. A régi evolúciós minták, amik egykor segítettek a létezésben, napjainkban sokszor gátló tényezőt jelentenek. Ha gondunk van, két működési forma aktiválódik, a túlélő és a problémamegoldó. 

Manapság a veszéllyel gyakran nem személyesen találkozunk, hanem csak rágondolunk, hogy mi minden várhat ránk. Ilyenkor a túlélő üzemmód kapcsol be, ami feszültséget és szorongást, sőt akár halálfélelmet is okoz. Ekkor kerül elő az a szándék, hogy tegyünk valamit azért, hogy ne féljünk. Az előadó hangsúlyozta, sokszor a gondolataink miatt szenvedünk, azonban ezek elől nem tudunk elmenekülni. A perspektívaváltás képessége jelenthet segítséget, ami gyakorlással fejleszthető. S hogy miként? Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gondolatok jönnek-mennek, s az éppen aktuális elképzelésünk nem a nagybetűs igazság. Minél inkább képesek vagyunk arra, hogy a felbukkanó gondolatokhoz szabadon viszonyuljunk, annál nagyobb valószínűséggel tudunk ezektől függetlenül döntést hozni. dr. Márky Ádám végül felhívta a figyelmet: aludjunk eleget, hiszen mint fogalmazott, a mindennapok rohanásában ez elengedhetetlen a testi és lelki jóléthez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában