Jelképes felavatás

2023.07.11. 14:05

Megújult a közösségi színtér Zalaszombatfán

A Magyar falu program nyújtotta támogatással újult meg a közösségi színtér a hetési településen, melynek jelképes felavatását kedden tartották.

Korosa Titanilla

Furján Gyula alpolgármester, Soós László önkormányzati képviselő, Szabó Zoltán, Balog Anita és Vigh László a szőttesmúzeumban

Fotó: Korosa Titanilla

Mint azt Szabó Zoltán polgármester elmondta, elkészült a korábban ebédlőként is használt épület belső felújítása, átalakítása. A pályázaton 7,5 millió forintot nyert el erre a célra az önkormányzat. Az összegből új padlóburkolatot kapott a belső tér, megújult a fűtési rendszer, új gázkonvektorokat szereltek fel, teljes festést kaptak a helyiségek, köztük az újonnan kialakított raktár és a megújult konyha, valamint új belső ajtók, és egy bejárati ajtópanel beépítése készült el. Emellett vizesblokkot is kialakítottak, melyet rendezvények idején használhatnak. A belső munkálatok mellett a tetőre pedig új csatornát helyeztek el. 

A közösségi színtérként működő épületben található a Hetési Szőttes Múzeum is, illetve itt tartják a település kézműves szakköreit, volt már több alkalommal szövő, illetve kosárfonó tanfolyam is.

Balog Anita közművelődési szakember ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Hetésben, Zalaszombatfán nagy hagyománya volt a házi szövésnek egykor, a megújult épület ikonikus, hisz több mint fél évszázaddal ezelőtt a Virágh házaspár itt kezdte el tanítani a hetési szőttes készítését a helyi lányoknak, asszonyoknak, ezzel szakmát adtak a kezükbe. Később már szövetkezeti szinten művelték a mesterséget egészen a '80-as évekig, ezután lecsökkent a kereslet és abbamaradt ez a folyamat. Zalaszombatfán az utóbbi években alakították ki a múzeumot, ahol először kiállítás nyílt a helyben fellelt szőttesekből, majd régi, felújított szövőszékek kerültek ide és azóta tanfolyamok során visszatanítják ezt a mesterséget az érdeklődőknek.  

Megtekintette a felújítást és a szőttesmúzeumot Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is, aki köszönetét fejezte ki a helyieknek, hogy ápolják a hetési hagyományokat és nem hagyják elveszni a hetési szőttes készítésének módját, mely egy igazi kuriózum, s ezzel értéket hoznak létre. Mint mondta: a Magyar falu program pedig segítséget nyújt abban, hogy a településeken ilyen különleges célok is támogatást nyerjenek. 

Az elmúlt években az itt található turistaházat is rendbe hozták, a település központjában kellemes környezetben, egy kisebb tó partján található több mint 40 fő befogadására alkalmas vendégház turisztikai célokat szolgál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában