Péntekenként tart nyitva

2023.07.29. 11:00

Megnyílt a termelői piac Becsehelyen (fotógaléria)

Az egy hónappal korábbi sikeres "próbaüzem" után pénteken hivatalosan is átadták a vásárlóközönségnek az új termelői piacot a faluház mellett.

Korosa Titanilla

Szalagátvágás az avatón b-j Bene Csaba, Cseresnyés Péter, Németh Géza

Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényen Németh Géza, Becsehely polgármestere elmondta, hogy 2021 telén született a gondolat, hogy termelői piacot alakítanak ki, ehhez pályázatot nyújtottak be a Vidékfejlesztési Programba, melyet támogatásra érdemesnek ítélt a hatóság. A tervezett költség 102 millió forint volt, ehhez 91 millió állami támogatás társult, az önkormányzatnak 11 millió forint önrésszel kellett hozzájárulnia. Németh Géza jelezte, hogy nem ment minden egyszerűen, hisz a közbeszerzési eljárást 2022 márciusában írták ki, közben az ukrán háborús helyzet már rányomta bélyegét a gazdaságra, elszabadultak az árak és a legjobb árajánlatban, amit kapott az önkormányzat 48 millió forinttal magasabb volt az építési költség a tervezettnél. A plusz összeget végül az önkormányzat biztosította, ezzel sikerült értéket teremteni a településen, megépült a nyitott és zárt térrel is rendelkező, modern piactér. A polgármester rámutatott, hogy az, hogy ennyi önerőt hozzá tudott tenni az önkormányzat a beruházáshoz annak a több cikluson átívelő következetes gazdálkodásnak és a településvezetési tevékenységnek az eredménye, melyet a képviselő-testülettel folytattak. 

A termelői piac hetente péntekenként tart nyitva 17-20 óráig. A hely egyben közösségi színtér, amit szeretnének tartalommal megtölteni, így akik ellátogatnak tudnak majd enni lángost, krumpliprószát, kolbászt és mellette beszélgetni. Fontos funkciója lesz az épületnek, hogy helyszínt adhat lakodalmaknak, családi rendezvényeknek.

Horváth Gábor plébános áldotta meg az épületet, balról Bene Csaba, Cseresnyés Péter, jobbra Németh Géza
Fotó: Korosa Titanilla

Az avatón Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben megszokott jelenség Becsehelyen, hogy történik valami előremutató. Kihasználták itt mindazon lehetőségeket, amit a kormányzat különböző pályázatok révén a falvak fejlesztésére, az ott élők érdekében tudott elkülöníteni. Elmondta, hogy a kormányzat vidékfejlesztési pályázatként azért biztosított lehetőséget termelői piac kialakítására, hogy a térségben megtermelt, jó minőségű, egészséges alapanyagokból készített, hazai helyi termékeket ott meg tudják venni a vásárlók.

Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke pedig azt emelte ki a fejlesztés kapcsán, hogy fontos lenne egy olyan internetes felületet működtetni, melyről bárki tájékozódat a vármegyében működő termelői piacairól, azok nyitvatartásáról, hisz sokan szívesen járnak piacra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában