Időjárás

2023.07.14. 16:50

Letarolta a vihar a Muravidéket

Derékba tört fákat, kidőlt telefonoszlopokat, leszaggatott vezetékeket és megtépázott háztetőket hagyott maga mögött az az orkán erejű vihar, amely csütörtök hajnalban csapott le a Muravidékre. A helyenként jégesővel és erős széllökésekkel érkező ítéletidő több településen okozott kárt.

Gyuricza Ferenc

A teljes Muravidéken megtépázott fák jelzik a vihar útját

Forrás: MMR

A Szlovénia jelentős részét sújtó vihar a Muravidéken négy közigazgatási egységet érintett, ebből a legjelentősebb károkat Gornja Radgona és Muraszombat szenvedte el. Előbbi helyszínen mintegy száz épület sérült, köztük középületek is. A Lendvához viszonylag közeli Turniscén ugyancsak komoly károk keletkeztek, ott az általános iskola teljes tetőszerkezetét lerombolta az orkán, a közlekedést pedig kidőlt fák nehezítették.  

A nemzetiségileg vegyesen lakott települések közül Dobronak volt a leginkább érintett a viharban, itt 30 épület sérült, köztük az általános iskola, a Szent Jakab templom, valamint a nemzetközi hírnévnek örvendő orchideafarm tetőzete is. A határ menti Zsitkócon hat épületben keletkeztek károk, ebből az egyiknek ugyancsak leemelte teljes tetőszerkezetét az orkán erejű szél.  

A helyreállítási munkálatokban több ezer ember vesz részt, ám az így is több napot, akár egy hetet is igénybe vehet – mondják a szakértők. A kár nagysága több tízmillió euró is lehet, ezért Rudi Medved, a Védelmi Minisztérium államtitkára állami segítségnyújtást ígért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában