Hawaii bűvöletében

2023.07.08. 18:30

Könyvbemutató és élménybeszámoló a Világjárók sorozatban

Elkezdődött a Hawaii Napok programkavalkádja a Keresztury VMK-ban. Ennek keretében tartották meg a nagy sikerű Világjárók sorozat újabb, könyvbemutatóval egybekötött előadását.

Szakál Eszter

A képen az Istenek tenyerén című kötet szerzői: László R. Judit és Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató

Fotó: Szakál Eszter

Istenek tenyerén címmel született meg az a mű, mely a szigetekre utazók és az ott élők történeteit dolgozza fel. A kétkötetes kiadványt szerzőként László R. Judit és Szombathy Zsuzsa jegyzi. A közös munka ötlete Zsuzsa szakdolgozati témája miatt vetődött fel, hiszen eredetileg ezért kért segítséget Judittól, a Hawaii Magyar Baráti Társaság vezetőjétől. Az első rész 2021-ben, a második 2022-ben látott napvilágot. Írókat, művészeket, sportolókat, közszereplőket és átlagembereket szólaltattak meg, hogy élményeiket az olvasók megismerhessék. Igyekeztek objektív képet adni, a kinti létnek a napos és árnyoldalát egyaránt feltárták. A személyes sorsok bizonyították, hogy kurázsival és leleményességgel az álmok elérhetők. Ezt igazolták azok is, akik az eseményen saját tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal. 

A kiutazás okának és körülményeinek részletezése mellett beszéltek a letelepedés nehézségeiről is. Arról, hogy milyen gondot okozott például egy lakás berendezése és a munkavállalás. Akadt, aki a vendéglátásban helyezkedett el, más önkormányzati álláshoz jutott. A magyar ízeket elvitték magukkal, s kalácsuk, sajtos rúdjuk nagy sikert aratott a sokszor többnemzetiségű kollektíva körében. Elmondták, hogy az itthoni kulturális kínálat nagyon hiányzott, ám egy-egy operaelőadás, koncert vagy szakkör némi kárpótlást adott. 

Mondandójukat lenyűgöző felvételekkel illusztrálták. Hangsúlyozták, odakint nyugalom és csend honol, a másutt tapasztalható rohanás megszűnik. Ennek oka talán a polinézek életfelfogásában keresendő, hiszen náluk kiemelten fontos a szeretet, az egymásra való odafigyelés, és mindig mosolyognak. S hogy ki tud tartósan Hawaii-n élni? Aki beleszeret a helyiek mentalitásába, a természetbe és az óceánba, az az előadók szerint garantáltan ott ragad.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában