Hűvösebb időben sincs megállás

2023.07.28. 18:30

Keszthelyen és Hévízen is akad látnivaló esősebb napokon

A keszthelyi Festetics-kastély akár rossz időben, akár verőfényes, tikkasztó nyári napokon is élményt kínál a látogatóknak. A hét eleji hűvősebb időszak még inkább a hat állandó kiállítást és számos látnivalót is kínáló kulturális központra irányította a figyelmet.

Péter B. Árpád

A Festetics-kastélyban hűvösebb időben is várják a látogatókat, akár múltidéző sétára is

Forrás: Helikon Kastélymúzeum

A Helikon Kastélymúzeum tájékoztatása szerint kedden megdöntöttek minden eddigi napi rekordot: 4600-an keresték fel a főúri család egykori rezidenciáját, s ugyanennyi vendéget regisztráltak szerdán is.

A múlt hétvége is sikeres volt, amikor első alkalommal rendezték meg a Festetics-kastély éjjel-nappal elnevezésű programot, amelyen rendhagyó és szakmai tárlatvezetések, játékok, lovasbemutatók szerepeltek a kínálatban. A csúcspont a vasárnap esti koncert volt: a Budapest Jazz Orchestra és Wolf Kati elvarázsolta a publikumot.

– A turisztikai főszezon eddigi hétvégéi óriási sikert arattak, több rendezvényünk is teltházas volt, az időjárástól függetlenül – mondta Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ez inspirál minket újabb élményalapú programok megszervezésére. A kastély korábbi értékeit megőrizve szeretnénk új hagyományokat teremteni, a Festetics-kastély éjjel-nappal is egy volt ezek közül.

Keszthely egyébként sem csak napfényben élvezhető: a fővárost leszámítva nincs még egy olyan település Magyarországon, ahol ennyi múzeum és kiállítóhely várná a látogatókat – természetesen hűvös, esős időben is.

A szomszédvár, Hévíz sem csupán napfényben élvezhető. A gyógytó mellett fedett fürdő is csábítja a vendégeket, s aki kulturális élményre vágyik, annak ott a mozi, napi 6-7 filmmel, vagy az Egregyi Múzeum, ahol most éppen a „8 bit evolúciója – azaz a Pac-Man-től az AI-ig” című tárlat kínál interaktív látnivalót.

A hűvösebb időben is „telt házas” volt Wolf Kati múlt hétvégi koncertje a Festetics-kastély parkjában
Forrás: Helikon Kastélymúzeum

Itt Vidovenyecz Zsolt magángyűjteményének ma már kuriózumszámba-menő darabjaiból válogatva, 1965-től az 1980-as évek végéig ismerhető meg a magyar informatika története.

– A gyűjtői szenvedély a Mikromagazin nevű szaklap hatására erősödött bennem – árulta el lapunknak a szakember. – A 90-es évek elején, a COCOM-lista eltörlésekor viszonylag könnyű volt ezeket az eszközöket beszerezni, s ezzel e technikatörténeti tárgyakat megmenteni az enyészettől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában