Csupán 20 százalék lakossági hulladékot hasznosítanak újra

2023.07.07. 17:30

Kaposváriakkal lépett konzorciumra a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.

Ahogy arról beszámoltunk, a MOL nyerte el a szilárd hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót. A feladatot július elsejétől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el úgy, hogy többnyire az eddigi cégekkel kötött szerződést.

Mozsár Eszter

A lakossági hulladék újrahasznosítási aránya az uniós elvárás alatt van Magyarországon. Felvételünkön Zalaegerszegen gyűjtik a szelektív hulladékot a ZKN munkatársai

Fotó: Pezzetta Umberto

Az uniós előirányzat szerint 2040-re a lakossági és intézményi hulladékok esetén 65 százalékos újrafeldolgozási és 10 százalékos lerakási arányt kell elérni. Hazánkban jelenleg a lakossági hulladéknak csupán a 20 százalékát hasznosítják újra. A vegyes hulladék 30 százaléka papír és műanyag, 10 százaléka üveg és textil. Ezek újrahasznosíthatók lennének, de mivel bekerülnek a kommunális hulladékba, így nem azok. Magyarországon évente 60 ezer tonna PET italospalack kerül forgalomba, de ebből semennyit nem hasznosítanak újra italospalackként. A sütőolaj kevesebb mint 5 százalékát gyűjtik be (Ausztriában tízszeres az arány), az újrahasznosítható sütőolaj nagy része nálunk a szennyvízbe kerül. A roncsautók mintegy 10 százalékát gyűjtik legális keretek között.

Lapunk érdeklődésére a 113 települést ellátó Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, Horváth Márton elmondta, társaságuk az új rendszerben konzorciumra lépett a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel, s őket bízták meg a hat közül a Dél-dunántúli régió régiókoordinátori feladataival. A ZKN már megkötötte külön-külön a szerződést a MOHU-val a hulladék kezelésére és annak begyűjtésére. A társaság jelenleg két közreműködő partnerrel dolgozik, valamint üzemelteti a Zalaegerszegen található hulladék előkezelő létesítményeket (szelektív és mechanikai válogató, komposztáló) és a hulladékudvart.

- A konzorcium működési területe a nagyobb városokat említve Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár, Pécs, Siófok, Szekszárd. Minden más cég, amely ezeken a területeken működik, velünk áll szerződésben – mondta Horváth Márton. - A koncesszor a kezelő létesítmények kapacitásának megvizsgálása után optimalizálta a logisztikai tevékenységeket. Emiatt áttekintettük a járatainkat, s ahol kellett, azon a néhány településen változtattunk a begyűjtési napokon. Fontos tudni, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat július elsejétől, illetve a harmadik negyedévtől a MOHU számlájára kell befizetni. Ami még a lakosságot érinti, az a hulladékudvarok szigorúbb szabályozása. Ez azt jelenti, hogy ott az adminisztráció és a mérlegelés miatt a várakozási idő növekedhet.

A ZKN oldalán elérhető a hulladékudvarral kapcsolatos bővebb információ. A bútorok, fahulladékok, fa csomagolási hulladékok begyűjtése átmenetileg szünetel. A beszállítani kívánt hulladék mérlegre történő le- és felmozgatása, valamint a gyűjtőkonténerekbe történő elhelyezése az ügyfelek feladata. A nem darabos hulladékot csomagolni, zsákolni vagy kötegelni kell a mérlegelést könnyítendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában