Betakarítás

2023.07.12. 17:30

Frissítő járt az aratóknak Felsőrajkon (videó)

A hétvégén még a novai kézzel aratás hagyományát mutatta be Vigh László országgyűlési képviselő. Szerdán pedig Felsőrajk határában a gépi aratást végző bátyjának és az ő fiainak vitt frissítőül vizet és ételt.

Benedek Bálint

Az országgyűlési képviselő aratási ennivalót is kínált a dolgozóknak, balról: Vigh György, ifj. Vigh György, Vigh László és Vigh Bálint

Fotó: Szakony Attila

Vigh László úgy érezte teljesnek a történetet, ha az olvasók azt is megtudhatják, hogy a mai valóságban miként zajlik az aratás folyamata. Ezért a település határában elterülő 7 hektáros, tavaszi árpát termő területen a legmodernebb technológiát mutatta be testvére, Vigh György gazdálkodó és fiai, György és Bálint segítségével.

- Annyit fordult a világ, hogy mára egy kombájn negyven ember munkáját végzi el - fogalmazott Vigh László. - Az arató-cséplő gépek a betakarítás kulcsgépei, ezeken múlik ugyanis, hogy a magok tökéletes állapotban, tisztán kerüljenek az üzemekhez rövid idő alatt. S engedjenek meg egy személyes élményt: a szüleim gyerekként megkértek, hogy segítsek azoknak, akik a földeken dolgoznak. Mindig a területekhez legközelebb eső háztól kézben hoztuk ki a friss vizet. A gazdálkodók állandóan nagy melegben arattak, és ezért többször kellett fordulni a vízhordóknak. A mostani gesztusommal ezt a feledés homályába vesző hagyományt szeretném feléleszteni. Ilyenkor minden földön dolgozó kapott a frissítőből, sőt gyakran aratási ennivalót, kolbászt, szalonnát is kaptak, hiszen az energiára szükség van a munkákhoz.

Vigh László ifjabb Vigh Györgyöt kínálta meg a friss vízzel, hiszen a munkája rendkívül fontos
Fotó: Szakony Attila

Hozzátette: régebben is kannákban hozták a vizet, melynek a fedeléből ivott a traktorban vagy kombájnban ülő. Minden falubeli tudta, hogy milyen fontos az ő ténykedésük, hiszen nekik köszönhetően került az állatok elé eleség és aztán az asztalokra étel, friss kenyér.

- Ezúttal a testvérem, Vigh György gazdálkodó a terményt szállította és a fia, ifj. Vigh György kezelte a kombájnt - folytatta az országgyűlési képviselő. - Kizárólag száraz gabonát lehet aratni. Épp ezért ebben a száraz, meleg időben ők folyamatosan dolgoztak most épp a Felsőrajk melletti 7 hektáros tavaszi árpa volt soron.

A Gelsén élő Vigh György közel harminc éve gazdálkodik. A betakarításról szólva elmondta: a tavaszi árpának kedvezett az időjárás, hiszen gazdagon érkezett rá csapadék, megerősödött és bő termést ígér.

- Állati takarmányként értékesítjük, a sertés éppúgy kedveli, mint a szarvasmarha - vélekedett. - A technika az eltelt évek alatt sokat fejlődött, a kombájn valóban óriási segítség lett, hiszen jelentősen megkönnyíti az aratást. Persze kellenek még jó traktorok, amik elszállítják a terményt. Gelsétől Pacsáig több földterülettel rendelkezünk, így összesen 120 hektáron gazdálkodunk, ez biztosítja a család megélhetését. A két vagány fiam beállt dolgozni, velük együtt most még gördülékenyebben halad a munka. Remélhetőleg a lendületük kitart és a jövőben is számíthatok rájuk, öröm látni az elköteleződésüket. Szép László testvérem gesztusa, ugyanis a mai világban mindenki rohan, nincs idejük megállni, lassítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában