Az utolsó érettségizett traktorszerelők

2023.06.12. 16:00

Ötven év után találkoztak a Deák-iskola egykori diákjai

Tizenhat volt deákos öregdiák tartott a hét végén jubileumi osztálytalálkozót - 50 évvel ezelőtt 25 mezőgazdasági gépszerelő tett érettségi vizsgát a Deák Ferenc Szakközépiskolában, ami akkor helyileg a "zárdában", a mai Mindszenty-suliban működött.

Fincza Zsuzsa

Régi iskolájuk bejárati ajtajánál - anno több százszor átlépték a küszöbét

Fotó: Fincza Zsuzsa

Szószólójuk, dr. Fekecs Dénes, aki Kecskemétről autózott Zalaegerszegre, elmondta, 1973-ban a 4.G volt az utolsó érettségiző mezőgazdasági gépszerelő osztály az iskolájukban. Kevesen, talán négyen művelték a megszerzett szakmát, volt aki tanárként, közéleti emberként szerzett ismertséget, dr. Fekecs Dénes például jogi diplomát szerzett és rendőr ezredesként vonult nyugdíjba, ma ő a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke, az OPSZ alelnöke, Pecsis László Zoltán hosszú éveken át polgármesterként fáradozott Zalacséb fejlődéséért, többen külföldre mentek dolgozni.

Az egykori 4.G. osztály a kápolnában - anno tornateremként szolgált a helyiség
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az összesereglett véndiákok először a Deák Ferenc Technikum Göcseji úti épületét keresték fel, hogy megnézzék, őrzik-e még az érettségi tablójukat, de csalódniuk kellett. Ezután vonultak régi iskolájukhoz, de a ma már Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nevet viselő tanintézménynek csak a kápolnájában és az ebédlőjében telepedhettek le. Felemlegették, hogy az épület anno belülről üvegfallal volt elválasztva, jobb oldali felében a ságváris gimnazisták és az egészségügyi szakközépiskolás lányok, a bal oldali részben a fiúk tanultak, s mindig nagy volt a csoportosulás a folyosók üvegfalhoz közeli fertályán. Ha a volt osztálytermüket nem is kereshették fel, a bejárati ajtónál nosztalgiázhattak, feleleveníthették szép emlékeiket: osztályfőnöküket, Belléncs Istvánt például nagyon szerették, a legjobban pedig szigorú történelemtanáruktól, Pék Józsefnétől tartottak. 

A régi tabló már csak a féltve őrzött fényképeken látható
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában