Miénk itt a tér

2023.06.17. 15:00

Hatalmas csóvaként lángolt a gyógyászati épület – tűz a hévízi tófürdőben

1986. március 3-án éjjel, valamivel 2 óra után az éjszakai karbantartó ügyeletesek a B épület felől füstre lettek figyelmesek, poroltóval próbálták megközelíteni a tüzet, de a légáram pillanatok alatt lángra lobbantott mindent, kénytelenek voltak menekülni.

Nagy Betti

Tűz a hévízi tófürdőben 1986. március 4.

Forrás: ZH-Archívum

A keszthelyi tűzoltók után megérkeztek a marcaliak Somogy megyéből, majd a nagykanizsai, a zalaegerszegi és lenti egységek követték őket. 53 tűzoltó, összesen 13 gépjárműves fecskendő, három különleges gép próbálta lokalizálni a tüzet. Mivel a nagy füst miatt megközelíthetetlen volt a tűz, kérni kellett a veszprémi oxigénbázis segítségét, valamint a honvédség műszaki mentéssel állt készenlétben, vízágyúval a továbbterjedést próbálták megakadályozni. Közben a tó medrét tisztító búvárok ott tárolt oxigénpalackjai nagy robajjal robbantak fel. 4 óra 10 percre sikerült a tüzet behatárolni, lokalizálni. 6 óra 50 perckor kezdhettek neki az utómunkálatoknak. 13 órára sikerült a tüzet teljesen eloltani, és a szakértők megkezdték a tűz okának kiderítését, vizsgálatát - tudósított a Zalai Hírlap 1986. március 4-ei lapszáma.

„Soha még ilyen mérvű társadalmi összefogást nem tapasztaltam” - nyilatkozta dr. Strecker Ottó, a hévízi kórház főigazgató főorvosa, mikor a Zalai Hírlap újságírója a tófürdő helyreállítási munkálatairól tudakozódott. Szünet nélkül csengett a telefon a Hévízi Állami Gyógyfürdő Kórházban. Kollektívák, szocialista brigádok felajánlásai érkeztek sorra. Tervezőintézetek, mérnökök jelezték, hogy bármikor ingyen segítenek az újjáépítésben. Teherfuvarozók álltak sorban, hogy a törmeléket ingyen a szeméttelepre szállítsák. Az alsópáhoki termelőszövetkezet melléküzem ágának dolgozói is segítettek a romok takarításában. A Kögáz keszthelyi kirendeltségének szocialista brigádja segéd- és szakipari munkákat ajánlott fel. A Medicortól a tapolcai bauxitbányászokig sok önkéntes felajánló próbált segíteni pénzadománnyal, vagy kétkezi munkával. És elindulhatott a fürdő épületeinek újraépítése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában