Eddig 1,5 millió forint bírságot szabtak ki

2023.06.30. 19:00

Figyelmeztetések, büntetések Hévízen a kaszálás elmaradása miatt

A sportkör és a művelődési központ beszámolója, valamint a védőnői szolgálat kötelező átalakítása is napirendre került a hévízi testület pénteki ülésén. A képviselők annak kapcsán is hoztak döntéseket, hogy a városban jónéhányan nem kaszálják ingatlanuk előtt a füvet, pedig ez törvényi kötelezettség.

Péter B. Árpád

A város elöljárói több mint 20 napirendet tárgyaltak

Forrás: ZH

Papp Gábor polgármester emlékeztetett: a kaszálást a Covid és a háborús időszak előtt az önkormányzat átvállalta és elvégeztette a Gamesszel, de az elmúlt két esztendőben változott a helyzet: már nincs erre erőforrás. A szabályok be nem tartása miatt eddig 41 esetben összesen 1,5 millió forint bírságot szabott ki a helyhatóság.

A városvezető részletezte: magánházak előtt 25 ezer forintos a bírság, kertek esetében 40, cégeknél pedig 150 ezer forint. A most kiszabott büntetésekkel kapcsolatban öt fellebbezés érkezett, ezek közül négyet nem fogadott el a grémium.

Papp Gábor arról is beszélt: idén áprilisban kezdték az ellenőrzéseket. Egyelőre 72 ingatlannál vettek fel jegyzőkönyvet, 46 esetben pedig a kaszálási kötelezettségről szóló határozatot hoztak. Utóbbi azt jelenti: először felszólítják az ott lakókat, hogy 3-8 napon belül végezzék el a munkát. „Ha ezt nem teszik meg, akkor következik a büntetés”, szögezte le a polgármester.

A testület nem fogadta el a kaszálás elmaradása miatt kiszabott büntetésekkel kapcsolatos fellebbezések döntő többségét
Forrás: ZH

Mint mondta, az önkormányzat ebben az esetben is a zéró tolerancia elvét követi, ahogyan például a parkolásnál. A városvezető szerint az elmúlt két év elég volt arra, hogy mindenki tájékozódjon törvényi kötelezettségeit illetően, és a helyhatóság, szükség esetén segítséget is nyújt. A polgármester azonban felhívta a figyelmet: valamennyiünknek kötelezettségei is vannak a jogai mellett.

Módosította a testület az idei költségvetési rendeletet, átvezetve rajta a kormányzati és pályázati támogatásokat. A dokumentum kiegészült azzal, hogy az elhagyott hulladékkal kapcsolatos ügyekben – átruházott hatáskörben – a polgármester jár el, az ellenőrzést pedig a közterület-felügyelő végzi.

Az ülésen az is kiderült, azok a gyerekek, akiknek a szülei nem akarják az ősztől egyházi fenntartásba kerülő Brunszvik-óvodába járatni csimotájukat, Keszthelyen kapnak elhelyezést és ellátást.

A Béres-család beleegyezésével, polgármesteri javaslatra, Béres Józsefről nevezik el a Kisfaludy utcát és a Nemesbük felőli kis körforgalmat összekötő utat. A hévízi képviselők arról is határoztak, értékesítésre jelölik ki a lőtér területét, az ingatlant azonban egyelőre nem hirdetik meg, az majd újabb döntést igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában