Hála huszonöt év kegyelméért

2023.06.21. 09:00

Ezüstmiséjét ünnepelte Tál Zoltán, a keszthelyi Fő téri templom plébánosa

Ezüstmiséjét – vagyis pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját – ünnepelte vasárnap Tál Zoltán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa.

Péter B. Árpád

Tál Zoltán: A szolgálat mindig alázatot kíván, ugyanakkor hálára hív

Fotó: Halász Gábor

„A mai nap hálaadás a Jóistennek 25 év kegyelméért. A papi hivatást, amely kibontakozott bennem, Isten teljessé tette azzal, hogy Szendi József érsek atya igent mondott az általam érzett hívásra, és '92-ben elkezdtem papnövendék-teológus életemet, aztán diakónus, káplán, majd plébános lettem, Márfi Gyula érsek atya szentelt pappá Beke Zsolttal együtt, és ez a szolgálat azt mutatja: Istennek kedves volt az, hogy engem meghívott” – fogalmazott a szentmise kezdetén Tál Zoltán.

Tál Zoltán és édesanyja az ezüstmisés áldás után
Fotó: Halász Gábor

Az ezüstmisés plébános azt mondta: „a szolgálat mindig alázatot kíván, ugyanakkor hálára hív, például a családom iránt, amely elfogadta ezt a hivatást”.

Szentbeszédében Kuzmányi István atya, a Magyar Kurír főszerkesztője kijelentette, barátját – akit ő „Tálkának” szólít régről – „mindannyiunkhoz hasonlóan, szereti a Jóisten”. Kiemelte, Tál Zoltán 25 éve igent mondott az Úr szeretetére, s az a kérdés: mi tudjuk-e követni ezen az úton?

– Ő a kultúra mérhetetlen tudásszomjjal bíró, mindig kérdező embere – folytatta az ünnepi szentmise fő celebránsa –, akinek komoly lexikális és összefüggésekben látó, lenyűgöző tudása van. „Tálka” együttérez, kíváncsi ránk: ez ott van a szívében. Követendő példa mindannyiunk számára, s általa érezzük Isten nekünk szóló, végtelen szeretetét.

Ezüstmisés áldás a híveknek. Sokan ünnepeltek együtt Zoltán atyával
Fotó: Halász Gábor

Kuzmányi István úgy fogalmazott: a Fő téri templom plébánosa építi az egyházat, Isten országát. „Ő tegye teljessé azt a jót, amit megkezdett benned” – kívánta ezüstmisés paptestvérének Kuzmányi István.

A szentmise végén – amely személyes ezüstmisés áldással zárult – sokan köszöntötték Tál Zoltánt, mások mellett Manninger Jenő, Keszthely polgármestere, Zichy Emőke, a Balaton fővárosának református lelkésze és Kiss László, Hévíz plébánosa, a Keszthely-zalaszentgróti kerület esperese is.

– Hálát adunk a Jóistennek érted, hogy 13 esztendeig itt szolgáltál Keszthelyen, amihez még hozzájön a kápláni esztendőd. Kívánjuk, hogy a Jóisten éltessen sokáig, a boldogságos Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya és boldog Meszlényi Zoltán, aki példaképed és védőszented, esdje ki számodra az örök boldogságot s a szolgálatodért megígért jutalmat – mondta az egyházkerület vezetője, aki egy régi áldással köszöntötte Tál Zoltánt, aki a paptestvéreket követően elsőként édesanyját, majd testvérét és családját áldotta meg a szentmise végén.

Tál Zoltán Kiss László esperest is megáldotta. Hévíz plébánosa azt kívánta jubiláns paptestvérének: boldog Meszlényi Zoltán esdje ki számára az örök boldogságot és a szolgálatáért megígért jutalmat
Fotó: Halász Gábor

A Kiss László által idézett áldás ekképpen hangzik: „Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa neked. Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen. Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetéstől. Az Úr legyen melletted, hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy. Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen, ha mások rád rontanak. Az Úr legyen fölötted, hogy megáldjon téged. Így áldjon meg téged a jóságos Isten ma, holnap és minden időben.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában