Muraköz megye ajándéka

2023.06.14. 16:30

A horvát identitást erősítik a kétnyelvű utcanévtáblák (galéria, videó)

A horvát államiság ünnepe alkalmából rendezett eseményen szerdán Tótszentmártonban és Tótszerdahelyen kétnyelvű utcanévtáblákat avattak, melyeket a horvátországi Muraköz megye ajándékozott a településeknek.

Benedek Bálint

Tótszerdahelyen kétnyelvű utcatáblákat adtak át a hivatal előtti téren. Balról: dr. Koósz Attila, Cseresnyés Péter, Josip Grivec, Muraköz megye főispánhelyettese, dr. Mladen Andrlić és Havasi Viktória

Fotó: Szakony Attila

A rendezvény Tótszentmártonban kezdődött az utcanévtáblák felavatásával és papi áldással, s hasonló forgatókönyv szerint zajlottak a tótszerdahelyi események is. Utóbbi helyszínen elhangzott: a Horvát Köztársaság május 30-án ünnepelte nemzeti ünnepét, mivel 1990-ben azon a napon ült össze először a demokratikus megválasztott horvát szábor, vagyis parlament. Ez az a nap, amikor a horvát nép sokéves álma vált valóra a szuverén és önálló állam megalakulásáról.

Az ünnepségen megjelent zalai és horvát prominens személyiségek előtt Havasi Viktória, Tótszerdahely polgármestere mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte: megérti és beszéli a horvát nyelvet. A horvát identitásától kicsit másnak, többnek érzi magát, de úgy érzi, ez nem pusztán az ő érdeme. Köszönheti a szüleinek, a tanárainak, akik hivatástudattal adták át a tudásukat, melyet azóta is fontosnak tart ápolni.

- A Muraköz megyétől kapott kétnyelvű utcatábláink most már az idelátogatók számára is egyértelművé teszik, mit jelet tótszerdahelyinek lenni - folytatta. - Megtisztelő elfogadni ezt a szép gesztust az anyaországunktól, amely ezzel is kifejezi eggyé tartozásunkat felénk, Mura menti horvátok felé.

Majd dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja lépett a mikrofonhoz. Elmondta: tíz évvel Horvátország Európai Unióhoz való csatlakozása után különösen büszkék, hogy a szomszédos Muraköz megye az országa legsikeresebb régiója lett. A schengeni övezetbe lépéssel a két baráti ország között még erősebb értelmet nyernek a találkozási és együttműködési pontok. Számos közös projekt közül csak az egyik a kétnyelvű utca- és a közintézménynevekkel ellátott táblák átadása, mely óriási ajándék az itt élőknek.

A horvát vendégek, köztük dr. Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete is anyanyelvükön köszöntötték a megjelenteket.

- Ahhoz, hogy az identitásunkat megőrizhessük, már gyermekkorban értékeket kell magunkba szívnunk - fogalmazott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - Meg kell tanulni a nyelvet, használni kell azokat az örökségeket, amelyeket szüleinktől, őseinktől örököltünk népdalban, mesében és történetekben. Magunkévá kell tennünk a hagyományainkat, s öröm, hogy a Mura mentén élő horvátok így tesznek, s büszkék tradícióikra.

Végül a goricsáni Josip Drvoderić és a tótszerdahelyi Marton István plébános megáldotta az utcanévtáblákat. 

Az ünnepséget követően a horvát Bevándorlásért és Nemzetiségekért Felelős Intézet és a tótszerdahelyi "Stipan Blažetin" Horvát Művelődési Intézet együttműködési megállapodást írt alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában