Díjátadó

2023.05.13. 11:30

Oklevél és vándorserleg Hévíz város borának

A Boldog Békeidők programsorozat keretében adták át a Hévíz város borának járó díjat.

Varga Lívia

Ifj. Bujdosó Ferenc Brazsil Józseftől (j) és Vaszily Zsolttól vette át az oklevelet és a vándorkorsót

Fotó: ZH

 Az idei kiválasztott, amint arról már beszámoltunk, a Bujdosó Pincészet 2022-es évjáratú Csomó nevű Sauvignon Blanc bora lett, az oklevelet és a díszes vándorkorsót ifj. Bujdosó Ferenc vette át a kosztümös felvonulást követően a mozi előtt felállított színpadon.

– Nagy öröm egy ilyen bor kiválasztásában részt venni, csodálatos dolog, hogy Hévíz erre időt, energiát és pénzt fordít – fogalmazott a díjátadón Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, hozzátéve: a szakképzett zsűri 41 minősített borból választotta ki a legjobbakat, a végső döntés a társadalmi zsűrié volt. Idén a balatoni borrégió hat borvidékének nedűi indulhattak a megmérettetésen, tette hozzá a borász, arra biztatva a színpad előtt álló szép számú hallgatóságot, hogy ők is kóstolják meg Hévíz város borát.

A közönség azt is megtudhatta, milyen nedűk szállhattak versenybe a megtisztelő címért. Száraz fehér, könnyű, friss és stílusos borok, amelyek ételekhez jól ajánlhatók, megfelelő ár-érték aránnyal bírnak, s a megelőző két évben már szerepeltek nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel, azaz szakértők által minősített borok.

A nedűk zsűrizését március 14-én a NaturMed Hotel Carbonában tartották. A tételeket először 12 fős szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A rendezvény fővédnöke Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke volt. A bor kiválasztása az ilyenkor megszokott vakkóstolással történt, azaz a zsűritagok mindössze az évjáratról és a fajtáról értesültek, azt nem tudták, a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy elektronikus 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékelték a borokat. A pontozás során szoros versenyben hét tétel került végül a társadalmi zsűri elé, amely ugyanezt a rendszert használva bírálta a nedűket. Így nyerte el végül az elsőséget a Bujdosó Pincészet 2022-es évjáratú Csomó nevű Sauvignon Blanc bora.

A nyertes, azon felül, hogy egy évig viselheti a megtisztelő címet, lehetőséget kap a négynapos augusztusi Bor- és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A címhez oklevél is járt s egy díszes vándorkorsó, melyre felkerült a díjazott bor neve. Ezeket Brazsil József és Vaszily Zsolt, a Da Bibere Zalai Borlovagrend kancellárja nyújtotta át ifj. Bujdosó Ferencnek. A nyertes bor speciális díszcímkét kapott s már forgalomban van, megvásárolható többek között Hévízen, a Tourinform Irodában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában