Helyi közélet

2023.05.10. 14:32

Megújuló szakrális helyek Murarátkán

Saját erőből, azon belül is jórészt önkéntes munkavégzéssel újulnak meg a községhez tartozó szakrális helyek Murarátkán. A közelmúltban a dél-zalai település temetőjében található kőkeresztet festették le, emellett a Rátkai-hegyen található Orbán-kápolna belső tere is megszépült.

Gyuricza Ferenc

Gyergyák Zoltán az Orbán-kápolna belső terét mutatja Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Gyergyák Zoltán polgármester számolt be lapunknak, hozzátéve, hogy a munkálatokat helyi lakosok, Stolcz Gábor és Németh Róbert térítésmentesen végezték, a kápolna felújításához szükséges alapanyagot pedig részben a település alpolgármestere, Szabó Zoltán ajánlotta fel. 

- Murarátkán nagyon összetartó a helyi közösség, számos feladatot vagy összefogással, a magunk erejéből végzünk el, vagy önkéntes felajánlásokkal sikerül megoldani – tette hozzá Gyergyák Zoltán. – A szőlőhegyen található Orbán-kápolna 1866-ban épült, s azért ide, mert egykor ezen a helyen volt maga a település is, csak később költöztek le őseink arra a pontra, ahol a lakóépületek jelenleg is találhatóak. A kápolna külső fala korábban már megújult, a belső térre azonban nagyon ráfért egy festés, illetve ezzel párhuzamosan a bejárati ajtó újramázolásra került.  

A polgármester azt is elmondta, a kápolna mellől nagyszerű kilátás nyílik a környező tájra, látható többek közt a Mura kanyarulata, illetve a szomszédos horvát és szlovén területeket is szemügyre lehet venni onnan. A térségbe érkező turisták is szívesen pihennek meg ezen a ponton, ezért is szeretnének minél rendezettebb körülményeket biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában