Nemcsak kamu, gyűlöletkeltő is

2023.05.03. 14:46

Hírlapi kacsa a kacsavadászatról szóló hír

Kacsa a Facebookon terjedő hír a kacsákat, hattyúkat levadászó vendégmunkásokról. Arra viszont alkalmas, hogy indulatokat keltsen.

Arany Gábor

Fotó: Fehér Márk

A hétvégén felkerült bejegyzés szerint a Fülöp-szigetekről érkezett vendégmunkások a Gébárti-tónál csúzlikkal levadászták a szárnyasokat. Ezzel milliós kárt okoztak, amit a munkáltatójuk kifizetett. A rendőrség megtalálta náluk a hűtőkben a madarakat.

Nos, ebből egy szó se igaz. 

A rendőrség közlése szerint a Gébárti-tó és élővilágát érintő természetkárosítás miatt bejelentés nem érkezett és büntetőeljárás sincs folyamatban. Mint felhívták rá a figyelmet, a szóbeszéden alapuló cikk alkalmas lehet egy népcsoporttal szembeni előítélet- és gyűlöletkeltésre. A természetvédelemmel foglalkozó, a Gébárti-tóról információkkal rendelkező szakemberek sem értesültek ilyen madárvadászatról. Egyikük elmondta, a hattyúk állományát mérgezés ritkította meg korábban, bár indult nyomozás, a tettest nem sikerült megtalálni. A vadkacsák nem védettek, megfogyatkozásuk nem szokatlan,  rendszeresen vándorolnak, amit az is magyaráz, hogy nagyobb állomány költéséhez a Gébárti-tó nem elegendő méretű.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában