Vidékfejlesztés

2023.05.24. 13:00

Épületeket újítottak fel Murakeresztúron

A dél-zalai településen két, korábban rossz állapotban lévő épületet is felújított nemrégiben az önkormányzat. Az egyikben szolgálati lakás alakítottak ki, míg a másik a termelői piac főépülete lesz három üzlethelyiséggel.

Benedek Bálint

Murakeresztúron felújították a termelői piac épületét, már csak a napelemek hiányoznak róla

Fotó: Szakony Attila

Polgár Róbert az önkormányzati testület tagjaival együtt folyamatosan figyeli, milyen pályázati lehetőségekkel lehet fejleszteni a települést. Az egyik ilyen projekt a termelői és kézműves piac kialakítása volt, melyet a falu központjában álló, három üzletet magában foglaló épület rendbetételével kezdtek.

- A vidékfejlesztési projekt keretében korábban 100 millió forintot nyert az önkormányzat, melynek tíz százalékát önerőből kellett biztosítani - mondta a településvezető. - Az alapanyagárak emelkedése miatt később korrekcióra volt szükség, de a többletköltség ellenére is vállalta a testület a beruházást. A kinti elárusítóhelyen hétvégente termelői és kézműves piacot tartunk, a piac főépületébe pedig három üzletet alakítunk ki. Egy kávézó, egy húsbolt és egy virágos várja majd a keresztúriakat és a környékről érkező vásárlókat. A főépületet "tetőtől a talpig" felújítottuk: nyílászárót és burkolat cseréltünk, új tetőt kapott az épület, melyhez a gépészetet is fejlesztettük. A piac az energiáját saját maga termeli majd a napelemekkel, a fűtést hőszivattyú biztosítja. Megújuló energiával látjuk el az épületet a fenntarthatóság jegyében.

A településvezető mégsem felhőtlenül boldog. A napelemek beüzemelésével kapcsolatban a szolgáltatóval még tárgyalásban vannak, de amint pont kerül az ügy végére, megnyithat a piactér. 

Polgár Róbert: Minden pályázati lehetőséget megragadunk, hogy fejleszteni tudjunk településünket
Fotó: Szakony Attila

- Megígértük, hogy minden pályázati lehetőséget megragadunk, hogy fejleszteni tudjunk településünket, az önkormányzat szolgáltatásait - folytatta Polgár Róbert. - A Magyar falu program keretében majdnem 40 millió forintot nyertünk arra, hogy a régi gyógyszertár épületét megvegyük és felújíthassuk, ott új szolgálati lakást alakíthassunk ki az emeleten. Az épületet kívül teljesen felújítottuk, belül is korszerűsítettük. Kicseréltük a víz- és elektromos vezetékeket, új nyílászárókat és tetőt, burkolatot és szigetelést kapott az épület.

A szolgálati lakást olyanok vehetik majd igénybe, akik Murakeresztúrért dolgoznak, közszolgálati munkát látnak el. Ennek a beruházásnak köszönhetően új szakembereket nyerhetnek meg falunak, ezzel tovább fejleszthetik településük szolgáltatásait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában