Miénk itt a tér

2023.05.16. 18:00

Elfelejtett vendéglátóhelyeink – három virág: Tulipán, Nefelejcs, Pipacs (galéria)

Cukrászda, presszó, bár, kocsma, bisztró… mindegy hogy nevezzük, jó volt oda betérni, ismerősökkel találkozni, barátságokat kötni, nagy hévvel az élet dolgait megvitatni, jó, hogy volt egy ilyen tér. Most néhány elfelejtett, vagy lehet, hogy felejthetetlen zalaegerszegi vendéglátóhelyet idézünk fel.

Nagy Betti

Kávébemutató a Tulipán presszóban 1990 októberében

Fotó: ZH Archívum

A zalaegerszegi toronyház földszinti helyiségeiben megjelentek a szerelők 1967. augusztus elején és kezdett kialakulni a presszó képe. A Kossuth utcára néző oldalon lesz a cukrászda, két sor asztallal, a Petőfi utcai oldalon a lila kerámia lapokkal díszített falnál a pódiumon zongora áll, itt játszik majd a kéttagú presszózenekar. A berendezést a Zalaegerszegről elszármazott Pintér Katalin tervezte, vörösrézből készített hangulatlámpasor világítja majd meg a bárpultot, a modern bútorzatot. A Tulipán presszó átadását ugyan április 4-ére tervezték, de különböző akadályok miatt csak augusztus 19-én kerülhetett sor a hivatalos megnyitásra.  A II. osztályúként üzemelő cukrászda reggel kilenc órától este 23-ig, a belső zenés helyiség délután 16 órától este 23 óráig várta a vendégeit. Az átadás napján új cukrászkészítményekkel is kedveskedett a Zala megyei Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat. A presszót 1985-ben 4,5 millió forintból felújították, kicserélve a teljes berendezést, új bútorok, pultok, boxok, függönyök, faborítású álmennyezet fogadhatta a vendégeket március 16-ától. A legnagyobb újdonságnak azonban az számított, hogy sem a külső presszó részben, sem a bárhelyiségben nem volt megengedett a dohányzás, ezzel a vendéglátóipari szakembereknek az volt a céljuk, hogy létrehozzanak a megyében elsőként egy füstmentes szórakozóhelyet.

Jól sikerült 1967. április 19-én Zalaegerszegen a Nefelejcs bisztró avatása. A nyitás első pillanatától üzemben volt az infrasütő, sült a hurka, a kolbász. A melegítőben gőzölgött a tejeskávé, a kakaó, a citromos tea, a hűtőpultokon a hidegkonyhai készítmények. Számos, eddig csak nagyritkán látott cukrászsütemény mellett madártej, tejberizs is csábította a betérőket. Aztán a kis bisztró, az elavult földszintes épületével megadta magát és átadta a helyet az új városközpont épületeinek, 1975 májusában elkezdték a Nefelejcs bontását.

Régi vágyuk teljesült Zalaegerszegen a páterdombiaknak, adta hírül a Zalai Hírlap 1978. augusztus 3-ai lapszáma. Átadták az ABC-áruházat, a presszót és a fodrászüzletet a városrészben. A páterdombiaknak korábban nem volt vendéglátó egysége, a felavatott Pipacs presszó mostantól 125 négyzetméteres alapterületen, mellette 25 négyzetméteres terasszal várta a vendégeket. A hangulatos, másodosztályú üzletben kiskereskedelmi áron árusítottak cukrászsüteményeket és literes üdítőket.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában