Miénk itt a tér

2023.05.05. 17:00

Az egyik legkorszerűbb magyar stadion avatása 1978-ban Zalaegerszegen

A ZTE labdarúgócsapatának NB I-be való felkerülésének évében, 1972-ben rekord idő alatt készült el az új stadion, melyet a szurkolók és a játékosok nagy örömére 1978-ban korszerűsítettek.

Nagy Betti

Elkezdődött 1978 áprilisában a ZTE stadion felújítása

Forrás: ZH-Archívum

Ez év áprilisában elkezdődött az esti mérkőzések lejátszására alkalmas villanyvilágítás kiépítése, a játéktér újragyepesítése és a nézőtér bővítése. A munkálatokkal sietni kellet, hiszen szerették volna a szervezők, hogy az augusztus 26-án kezdődő bajnokságra elkészüljenek. A talajjavítást, alagcsövezést a Nagykanizsai Városgazdálkodási Vállalat, a nézőtér bővítésének munkálatait a Tanácsi Építőipari Vállalat végezte. A négy világító oszlop a Ganz Mávag zalaegerszegi gyárában készült, a szerelés az Édász helyi üzemigazgatóságának feladata, 140 fényvető áraszt majd a pályára 600 lux feletti fényerőt, amely alkalmas lesz televíziós közvetítésre is. A tervezett avatás kissé megkésett, de vigasztalta a nézőket a szeptember 20-án, a stadionban elsőként villanyfénynél játszott labdarúgó-mérkőzése, a ZTE-Péti MTE NBK meccs. A ZTE stadion ünnepélyes avatására végül 1978. szeptember 23-án került sor, mikor 20 ezer néző előtt a zalaegerszegiek a Ferencvárossal csaptak össze. Erről a mérkőzésről természetesen tudósított a Zalai Hírlap, nézzük a csapatok összeállítását: ZTE: Bolemányi - Fodor (Simon a 66. perctől), Antoni, Kanász, Péter - Józsi (Konrád, a 81. perctől), Soós, Rácz - Szimacsek, Havasi, Csepregi). Edző: Kárpáti Béla - Ferencváros: Zsiborás - Tepszics, Bálint, Major, Vépi - Martos, Mészöly (Takács, a 61. perctől), Ebedli - Szokolai, Nyilasi, Mucha (Pogány, a 46. perctől). Edző: Friedmanszky Zoltán.

 

 És az összecsapásról: „Hatalmas hangorkánban hazai szöglettel kezdődött a játék. Az egerszegiek nagy becsvággyal vetették magukat a küzdelembe, és a kiismerhetetlenül cselező, mesterien osztogató Soós vezérletével egyre másra vezették a szurkolókat lázba hozó rohamokat. A 4. percben Major megkezdte durvaságainak sorozatát: Szimacsekbe szállt bele. A szabadrúgás után Csepregi közelről mellé fejelt. Havasi balról középre lőtt labdáját hagyták a kapu előtt elszállni a belsők, majd Szimacsek szabadrúgását követően Soós közeli fejese a léc fölött hagyta el a játékteret. Jelentős volt a kékfehérek fölénye. A 19. percben Havasi jobbról kiugratta a középen felbukkant Csepregit, aki elöl Zsiborás messzire kifutva elrúgta a labdát, amely Szimacsek elé került, a jobbszélső azonban egyből rosszul találta el. Nem sokkal később Szimacsek keresztlabdáját Soós balról középre emelte. Zsiborás kivetődve tisztázott. Közben azonban összeütközött Ráczcal és rövid ápolásra szorult. Az előrehúzódó Kanász ívelt fejesét húzta le a fővárosiak hálójának őre, majd a 32. percben először került veszélybe a ZTE kapuja. Mucha azonban pontatlanul célzott. Rögtön eztán Nyilasi keverte meg a védőket, kavarodás támadt, végül Szokolai nagy lövése szögletre vágódott. Valamit csökkent, de még így is az átlagos fölött maradt az iram. A 37. percben gyors egymásutánban kétszer is alaposan felültette az FTC bal oldali védőit Soós, és előbb Szimacseket, majd Józsit hozta gólhelyzetbe, ám a lövések kipattantak a védőkről. Az első 45 perc nagy részében védekezésre kényszerült FTC nem sokkal a szünet előtt könnyen vezetést szerezhetett volna. Ebedli lövését azonban óriási bravúrral tette ártalmatlanná Bolemányi.” Ferencváros-ZTE 2:0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában