Az idén Thury György várkapitány előtt tisztelegnek

2023.05.06. 11:00

Az Alsóerdőn majálisoztak a zalai vakok és gyengénlátók

Hagyományaikhoz hűen az idén is az alsóerdei Tungsram-szabadidőközpontban tartotta sportnappal egybekötött majálisát a Vakok és Gyengénlátók Zala Vármegyei Egyesületének (VGYZME) Keszthelyről, Lentiből, Nagykanizsáról, Zalaegerszegről és térségükből összegyűlt tagsága, vendégül látva ezúttal is a szombathelyi sorstársaik képviselőit.

Fincza Zsuzsa

A zalai látásfogyatékosok csoportképe az élménypark ikonikus szarvas-szobránál

Fotó: Korosa Titanilla

Mint Choma Balázs, a rendezvény szervezésének oroszlánrészét vállaló Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesületének és a vármegyei egyesület elnöke hangsúlyozta: a találkozó célja, hogy az együtt töltött vidám nap keretében túrázzanak, sportoljanak, megosszák egymással tapasztalataikat, gondjaikat, örömeiket, s nem utolsó sorban, hogy tájékoztatást kapjanak a közösséget érintő változásokról, az életüket megkönnyítő új eszközökről.

A keszthelyi egyesület tagjai elismerően figyelték sorstársuk, Zelkó László kötélmászó próbálkozását
Fotó: Fincza Zsuzsa

Közkívánatra az idén először a múlt évben felavatott és azóta nagy népszerűségnek örvendő Sport és Élményparkba látogattak el, ahol Rischt Adrienn marketinges és rendezvényszervező adott számukra tájékoztatást, majd körbevezette a közösséget a létesítményben. Bizonyítva, hogy a látássérültek is kaphatók minden mókára: a gyermekjátszótéren többen kipróbálták a trambulint, majd szeniorjátszótér sporteszközeit.

 Nagy tetszést arattak a szenior játszótér sporteszközei
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az árnyas fák alatt visszagyalogolva a Tungsram-szabadidőközpontba frissen főzött kávé és sajtos pogácsa várta a társaságot, akik a pihenés közben Choma Balázs vezetésével megbeszélték az év hátralévő hónapjaira vonatkozó további terveiket. Ezek között májusi küldöttgyűlés, kulturális éd egészségügyi rendezvények, kirándulások - csömödéri erdei kisvasutozás, burgenlandi vártúra - is szerepel. A már szintén hagyományosnak számító őszi műveltségi vetélkedőt az idén a híres zalai személyiségek közül Thury György várkapitány tiszteletére szervezik, az ő életéről és hőstetteiről szólnak majd szeptemberben a kérdések.

A látássérültek egy kis segítséggel kipróbálták a játszótér trambulinját is
Fotó: Fincza Zsuzsa

Peszleg Katalin gyógypedagógus, tiflopedagógus, rehabilitációs tanár a LÁT-SZOL Zala Vármegyei Szolgáltató Pont vezetője a gyógyszemüvegekről, a speciális szűrűvel ellátott napszemüvegekről adott tájékoztatást, majd Lukács Gyuláné a VGYZME irodavezetője és a szombathelyi sorstársak képviseletében Bősze György a látássérültek mindennapjait megkönnyítő segédeszközökből tartott bemutatót.

Lukács Gyuláné a látásfogyatékosok életét megkönnyítő segédeszközöket mutatott be
Fotó: Fincza Zsuzsa

A résztvevők a közös ebéd után az általuk is művelhető különböző sportágakban - például lengő tekében - mérték össze tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában