Aki a virágot szereti

2023.04.15. 19:00

Tulipánoskert díszlik a Mánta-patak völgyében

A kiskanizsai, „sáska” hagyományt vitte magával Borsos Adrienn új lakóhelyére, az Eszteregnyéhez tartozó Obornakra is, ahol létrehozta a Mántavölgyi virágoskertet.

Horváth-Balogh Attila

Borsos Adrienn a virágok között érzi magát igazán jól

Fotó: Horváth Attila

Kiskanizsa lakói, ahonnét Adrienn származik, messzi földön híresek voltak páratlan kertészeti tudásukról és hagyományaikról. Nagymamája még most is piacra járó, rendszeresen a nagykanizsai vásárcsarnokba viszi értékesíteni portékáit. A kiskanizsaiak – akiket azért hívtak „sáskáknak”, mert régen e rovarok rajzásához hasonlatosan a szélrózsa minden irányába eljuttatták terményeiket, messzi városokba is jártak árusítani – szeretik, ha a házaik előkertjei virágosak.

– Pár éve fogant meg bennem a gondolat, hogy Obornakon, a házunkkal szemközt, a Mánta-patak völgyében kialakítok egy virágoskertet a magam és mások örömére – árulta el Borsos Adrienn. – Ugyanis mindig nagyon szerettem a virágokat. Első körben 12 ezer darab eredeti holland tulipánhagymát ültettem, a hagyományos Darwin- és Triumph hibridtulipánokat, illetve újabb, különleges fajtákat, van kék és „fekete” is, bár utóbbi inkább püspöklila színű. Amikor virágzik a sok növény, az látványnak nem utolsó és azt gondolom, azzal, hogy aki akarja, ilyen gyönyörű természeti környezetben saját maga szedheti meg a lakásába kerülő vágott virágot, élményt is tudok adni.

Adrienn hozzátette: emellett az ágyásokba rózsákat, búzavirágokat, nagy, lila gömbvirágzatot fejlesztő díszhagymákat és bazsarózsákat is ültetett.
Sajnos, az elmúlt időszak nagy hőingadozásai nem tettek jót a tulipánnak sem, bizonyos fajtáknak megrövidült a száruk. Az időjárás viszontagságaival szemben a termelők nem sokat tudnak tenni, de Adrienn eltökélt.

– Szeretném, ha az emberek nyitottabbá válnának a hazai, kistermelői vágott virágok iránt, mert egy szép tulipáncsokor is lehet olyan szép, mint bármelyik, importból származó virágféleség – fogalmazott Borsos Adrienn, aki alapvetően angol-német nyelvtanár, dolgozott már e hivatásában, vállalt munkát Angliában, most pedig egy szállítmányozási cég fuvarszervezője, de az igazi nyugalmat a virágok közt leli meg, ezért elsajátította virágkötészet fortélyait is. – Amerikában nagyon népszerűek a virágfarmok, ahol a zöldségek mellett vágott virágokat is lehet vásárolni, sőt, akár küldeni is futárszolgálattal. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában