Locsolás

2023.04.10. 16:09

Termékenységvarázsló hagyomány Nagykanizsán (videó)

A húsvét egyik elmaradhatatlan velejárója a locsolás, amely termékenységvarázsló hagyomány. A népi hiedelem szerint azon lányok és asszonyok, akiket húsvét hétfőn meglocsolnak, azoknak könnyebben születik majd gyermekük.

Gyuricza Ferenc

A Szikrák táncegyüttes a locsolás előtt egy kis műsorral is kedveskedett az érdeklődőknek

Fotó: Gergely Szilárd

Ezt a szokást szervezte meg újra Nagykanizsa városában a Kiskanizsai Polgári Olvasókör. A program a Sarlós Boldogasszony templomban kezdődött szentmisével, amelynek végén Nagy Vendel címzetes apát-plébános invitálására a Szikrák táncegyüttes és Árvácska Dalkör tagjai egy kis műsort tartottak a templomkertben, majd onnan népviseletbe öltözve, hegedűkísérettel, dalolva, együtt mentek tovább a locsolás helyszínéül választott Borbély Vendégházhoz. Itt újabb műsor következett, majd zárásként a fiúk a régi szokásoknak megfelelően vödörből zúdították a tiszta vizet a lányokra. 

– Tavaly elevenítettük fel először ezt a régi szokást – mondta Salamon Sándorné, a Kiskanizsai Polgári Olvasókör elnöke. – Nemcsak a néphagyomány őrzése miatt, hiszen a locsolás az egyházi liturgiához is kapcsolódik. A húsvét hétfő Jézus feltámadása miatt az ünneplés, a vidámság napja, de egyben a gyermekeké is. Régen ezen a napon tojást sütöttek, s ilyenkor tartották a locsolást is. Azt szeretnénk, ha ez a szép hagyomány újra meghonosodna városunkban, s a jövőben még többen vennének rajta részt. Nemcsak nézőként, érdeklődőként, hanem akár tevékenyen be is kapcsolódva abba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában