Koszorúztak

2023.04.12. 14:00

Szalay Annamáriára emlékeztek Zalaegerszegen - tíz éve hunyt el a Médiatanács egykori elnöke

Politikustársai, családtagjai, a város és a megye vezetői vettek részt azon az emlékkonferencián, melyet Szalay Annamária tiszteletére szerveztek szerdán délelőtt Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Mozsár Eszter

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke emlékezik elődjére

Fotó: Seres Peter

Korrekt, megbízható, életvidám, szenvedélyes, lokálpatrióta. Balaicz Zoltán e szavakkal jellemezte Szalay Annamáriát, aki 1994-ben lett önkormányzati képviselő, majd a szociális és egészségügyi bizottság elnökeként dolgozott, nevéhez fűződik a városi magánorvosi praxis rendszerének kiépítése. A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem igazgatója volt 1997-2002 között. 1998-ban lett országgyűlési képviselő, 2004-ban az Országos Rádiós és Televíziós Testület tagjává választották. 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökévé. Később ő lett a Médiatanács elnöke is.

- Olyan médiát akart teremteni, amely megvédi az ifjúságot a káros tartalmaktól, amely megfelel az európai és keresztény alapelveknek, hozzájárul a határon túli média megteremtéséhez és megtartásához. A célok helyességét az idő igazolta. Az álhírek, a bizonytalanságot hozó elméletek, a veszélyes gondolatok ott vannak velünk minden pillanatban, ezért fontos, hogy értékalapú legyen az alapállásunk, különösen a családok megerősítésében – mondta Balaicz Zoltán.

Ugyancsak a gyermekvédelemben betöltött fontos intézkedésekre hívta fel a figyelmet dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, aki felidézte a 2010-es jogalkotást, például a korhatár-besorolás szabályozást. Szalay Annamária az NMHH elnökeként közös, európai értékeken alapuló médiaszabályozás kialakításán munkálkodott, ami a felnövekvő generációk védelmét szolgálta, szolgálja ma is, mondta a jelenlegi elnök. Olyan új szabályozási megközelítések bevezetésére volt szükség, ami a hatóság, a közönség és a szolgáltató együttműködésére épít, nem pedig a hagyományos bírságoláson alapul.

Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a médiapolitikus máig ható szellemi örökségét, a család és a szülőföld szeretetét emelte ki. Munkájával, a másokhoz való emberségével lett példaképpé, mondta.

Dr. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a bajtársiasság volt Szalay Annamária vezérelve Fotós: Seres Péter

Dr. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt ecsetelte, hogy az elmúlt tíz esztendőben nagyot fordult a világ, s egyre több olyan kihívással néznek szembe, amely Szalay Annamária számára is fontos volt. A szónok szerint a bajtársiasság volt az ő vezérelve, soha nem a saját érdekeit helyezte előtérbe.

A Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár személyes hangvételű megemlékezésében kitért arra, hogy ha rá gondol, akkor egy becsületes, büszke, elhivatott, elkötelezett, vagány és végtelenül bátor nőt lát maga előtt, gondolatait ma is felidézik. Nagy János szerint törekvéseivel jóval megelőzte korát. Vigh László országgyűlési képviselő a személyes emlékek mellett azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos volt számára a zalai, zalaegerszegi identitás.

Az emléktábla előtt, első sor: Szalai Balázs, Szalay Annamária testvére, a Szalay Annamária Médiaalapítvány kuratóriumának tagja, dr. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, dr. Sifter Rózsa főispán, Nagy János, a Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár, dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Bánki Erik országgyűlési képviselő. Hátsó sor: dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke és Rigó Csaba, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Fotós: Seres Peter

Az emlékkonferencia végén az épület előtt a 2016-ban Blaskó János szobrászművész által készített emléktáblánál helyeztek el koszorút a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában